Üniversitemiz Türkiye’de Bir İlk Olan Obstrükrif Uyku Apnesinde ve Horlamada Canlı Cerrahi Gerçekleştirdi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Akademisyenlerinin katılımıyla Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde obstrüktif uyku apnesi ve horlama alanında canlı cerrahi düzenlendi.

Türkiye’de canlı cerrahide ilk defa robotik dil kökü rezeksiyonu ve modifiye barbed faringoplasti operasyonları, Doç. Dr. Mehmet Ali Babademez, Doç. Dr. Togay Müderris, Op. Dr. Hayati Kale, Dr. Mecit Sancak ve Dr. Kemal Caner Delioğlu tarafından  gerçekleştirildi. Doç. Dr. Ömer Karakoç, Op. Dr. Murat Binar ve Dr. Halil Altın Karataş ise endoskopik dil kökü koblasyonu ve ekspansiyon sfinkter faringoplasti operasyonları gerçekleştirildi. Operasyonlar Prof. Dr. Mustafa Gerek moderatörlüğünde, salonda yer alan yaklaşık 150 hekimin katılımıyla gerçekleşti.

Obstrüktif uyku apne sendromu; uyku sırasında tekrarlayan tam veya kısmi üst solunum yolu tıkanması atakları ve bu nedenle sıklıkla kan oksijen satürasyonunda azalma ile karakterize bir sendromdur. OSAS’ın tipik bulguları, uykuda tekrarlayan üst solunum yolu tıkanmasına bağlı horlama, tanıklı apne ( solunumun durması ) ve gündüz aşırı uyku halidir. Günlük hayatta uyku apnesinin sebep olduğu birçok olumsuz durumla karşılaşılabilmektedir. Uykuda ani ölüm, inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği, eğer hasta obez ise kilo vermede zorluk, akciğer hastalarında solunum yetmezliği, hormonal olarak da cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, kontrol atına alınamayan diyabet bu olumsuzluklara örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra, kişide gündüz sürekli yorgunluk ve konsantrasyon eksikliği olacağı için trafik ve iş kazalarına da neden olabilmektedir. Uyku apnesinin tanısı ; uyku sırasında beyin dalgaları, göz hareketleri, ağız ve burundan hava akımı, horlama, kalp hızı, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasına dayanan polisomnografi testi ile konulabilir. Hastalığın hafif ve orta derecedeki tipleri cerrahi ile tedavi edilebilirken, hastalığı ileri derecede olanlara genellikle basınçlı hava maskesi (PAP) önerilir. Cerrahi olarak burun sorunlarının ortadan kaldırılması, yumuşak damağa, bademciği de kapsayan operasyonlar, Dil kökünde problem varsa dil kökünü öne çeken veya küçülten teknikler uygulanabilir.

OSAS tedavisinde farklı cerrahi yöntemlerin tartışıldığı programda, Doç. Dr. Mehmet Ali Babademez ve cerrahi ekibi son dönemde geliştirilen, popülaritesi giderek artmakta olan robotik dil kökü rezeksiyonu ve kendileri tarafından tanımlanan modifiye barbed faringoplasti tekniğini 33 yaşında orta derece OSAS tanılı erkek hasta üzerinde; Doç. Dr. Ömer Karakoç ve cerrahi ekibi endoskopik dil kökü koblasyonu ve ekspansiyon sfinkter faringoplasti tekniğini 44 yaşında orta derece OSAS tanılı erkek hasta üzerinde başarılı bir şekilde uygulayarak, cerrahi tecrübelerini salondaki diğer katılımcılarla interaktif olarak paylaştı.