Üniversitemiz Almanya-Berlin’de Mehmet Âkif’in İzinde
T.C. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Yazarlar Birliği, Yunus Emre Enstitüsü Berlin Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen, bilim kurulunda Üniversitemizden Doç. Dr. Mustafa ORÇAN, Doç. Dr. Levent BAYRAKTAR ve Yrd. Doç. Dr. Cengiz KARATAŞ’ın bulunduğu ve aynı zamanda bildiri de sundukları “MEHMET ÂKİF 100 YIL SONRA BERLİN’DE” adlı uluslararası sempozyum geniş bir katılımla Almanya-Berlin Türk Evi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışı Berlin Büyükelçimiz Hüseyin Avni KARSLIOĞLU, Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Prof. Dr. Faruk AKYOL, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi KIRLANGIÇ ve Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet DOĞAN tarafından yapıldı. Program çerçevesinde Müslüman esirler kampı, Türk şehitliği, yakın zamanda kundaklanan Mevlana camii vb. belli başlı kültürümüzle ilgili yerler de gezilerek incelemelerde bulunuldu. Bu toplantının Berlin’de gerçekleştirilmesiyle ilgili olarak sempozyum düzenleme kurulundan Üniversitemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz KARATAŞ şu bilgileri verdi:
2014, I. Dünya Savaşı’nın ve İstiklâl Marşı şairimiz Mehmed Âkif’in Almanlara esir düşmüş Müslümanlarla ilgili olarak Berlin’de bulunuşunun 100. yıldönümü.
1914 Osmanlı Devleti ile Almanya arasındaki tarihî münasebetlerin Çanakkale ve Birinci Dünya Savaşı yıllarını kapsayan en yoğun kısmının başladığı yıldır.
Osmanlı Devleti Almanya’nın müttefiki olarak Birinci Dünya Savaşı’nda Rusya, Fransa ve İngiltere’ye karşı savaşmıştır. Bu savaşta İngiltere ve Fransa sömürgelerindeki gençleri orduya almış, Müslüman olanları ekseriya Almanlara karşı, Müslüman olmayanları da Osmanlı Devleti’ne karşı cepheye sürmüştür.
Savaş esnasında Almanların aldığı Müslüman esirler Berlin yakınlarındaki Halbmondlager (Hilâl) adlı kampta toplanmış, Osmanlı ile müttefik olmanın hatırına onlara çok iyi davranılmıştır. Müslüman esirlere yapılan muameleyi yerinde görmek, onları bilgilendirmek ve aydınlatmak için Osmanlıdan heyetler istenmiştir. Osmanlı Devleti adına Berlin’e giden heyetlerin birinde Millî şairimiz Mehmed Âkif Ersoy da vardır.
Millî şairimiz Mehmed Âkif Ersoy 1914 yılı Kasım ayı sonlarında Osmanlı Devleti adına Şeyh Salih Et-Tunusî ile Berlin’e gitmiş ve 1915 yılı Mart ayında Türkiye’ye dönmüştür. Bu sebeple 2014 yılı Milli şairimiz Mehmet Âkif’in Berlin’e gidişinin 100. yılıdır. Şiir külliyatı Safahat’ın beşinci kitabı olan Hatıralar/Berlin Hatıraları buradaki gözlemler sonucu yazılmıştır.
Mehmet Âkif Berlin’de Alman İmparatoru II. Wilhelm’in davetlisi olarak misafir edilmiş ve Berlin yakınlarındaki kampta tutulan esirlerin durumlarını incelemiş, oradaki Müslümanlara savaşın gerçek mahiyetini anlatmıştır.
Esir kampında Afrika ve Asya kıtasından Müslüman esirler bulunmaktadır. Almanya onların ibadetlerini yapabilmeleri için kampa Kudüs’teki Hz. Ömer Camii mimarisi tarzında ve minareli bir cami yaptırmıştır. Esirleri bilgilendirmek için de Cihad adlı bir dergi çıkarılmıştır.
Mehmet Âkif’in 100 yıl önceki, 1914, Berlin İkameti hem tarihi ve günümüz Türkiye-Almanya ilişkileri hem de Alman ve Türklerin iletişimleri ve birliktelikleri için önemli bir adımdır.
Sempozyumun kapanışında katılımcılara teşekkür edilerek katılım belgeleri verildi. 2015 yılında yeni paydaşların da eklendiği çok daha kapsamlı bir sempozyum yapılması yönünde kararlılığı sergileyen temennilerde bulunuldu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.