AB-Türkiye İlişkileri Siyaasal Bilgiler Fakültesi’nde Masaya Yatırıldı
AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ’NDE MASAYA YATIRILDI
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen Seminer programında masaya yatırıldı. Jean Monnet Kürsüsü Avrupa Birliği Seminer Serisi çerçevesinde Prof. Dr. Canan BALKIR tarafından “European Union-Turkey Relations: A New Roadmap or What?” (Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri: Yeni Bir Yol Haritası Değilse Ne?) başlıklı bir seminer verildi.
BALKIR: AB’NİN ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİN GENİŞLEMEYE NİYETİ YOK
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Balkır; Türkiye’nin üyelik hedefi resmi söylemlerde vurgulanmakta olmasına rağmen, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarafından ifade edildiği üzere AB’nin önümüzdeki beş yıl yeni bir genişleme sürecini düşünmediğini belirtti Türkiye’de kurumsal yapının güçlendirilmesinin gerekliliğini vurgulayan Balkır, “katılım sürecinin tam merkezinde yer alan hukukun üstünlüğü ve temel haklar konularında AB’nin Türkiye’deki uygulamalar ile ilgili endişesi devam etmektedir.2014 İlerleme Raporu da tam üyeliğe ışık yakmıyor,” şeklinde konuştuProf. Dr. Canan Balkır sözlerine şu şekilde devam etti: “Avrupa Birliği, Türkiye’deki reformların çapası ve motoru olmayı sürdürmelidir. Ayrıca 1990’ların şartlarına göre imzalanmış olan Gümrük Birliği’ni derinleştirmek ve yeni nesil Serbest Ticaret Anlaşmaları için paralel müzakerelerin resmileştirilmesi ve karar verme sürecindeki asimetrilerin düzeltilmesi önemlidir. Türkiye mutlaka Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’nın içinde olmalıdır.
Türkiye, AB’nin temel politikalarından enerji, ulaştırma, tek pazar ve ortak güvenlik politikası gibi politikalara dâhil olup, bazılarının dışında kalabileceği bir modele doğru ilerliyor. Tam üyelik hedefinden vazgeçmeden, gümrük birliğinin derinleştirilmesi ve kapsamının genişletilmesinin yanı sıra, diğer somut alanlarda da işbirliğine gitmek ve bütünleşmeyi bu somut adımlar üzerinden geliştirmek gerekebilir.”
BİNGÖL: EV ÖDEVİNİ YAPMA SIRASI AB’ DE
Seminer programında konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, AB Türkiye ilişkilerinin uzun bir sürece yayıldığını belirtti. Sürekli Türkiye’nin önüne konan yol haritalarının halkta bir bıkkınlık hissi uyandırdığı izlenimi edindiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Türkiye’nin bugün artık 1980 ve 1990’lı yıllardaki durumundan çok daha farklı bir konumda olduğunu söyledi. Türkiye’nin gerek ekonomisi ve gerekse demokrasisi bağlamında bugün çok daha iyi bir durumda olduğunu ve kendisine verilen ev ödevlerini büyük oranda tamamladığını belirten Prof. Dr. Yılmaz Bingöl,“şimdi ev ödevini yapma sırası Avrupa Birliği’nde, özellikle Almanya ve Fransa’da” şeklinde konuştu. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin arzu ettikleri düzeyde gelişemediğini söyleyen Bingöl, bunda Türkiye kadar Avrupa Birliği ülkelerinin de sorumluluğunun olduğunu, özellikle Türkiye’nin tam üyeliği konusunda sürekli pürüz çıkaran mevcut Alman ve Fransız hükümetlerinin kendi kamuoylarını Türkiye’nin tam üyeliğinde Avrupa’nın da kazançlı çıkacağı doğrultusunda ikna etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
SANTAGOSTİNO: İTALYAN EINAUDI, TÜRKİYE’NİN AVRUPA’NIN PARÇASI OLDUĞUNA İNANIRDI
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Jean Monnet Profesörü Angelo Santagostino seminerde yaptığı konuşmada İtalya’nın genel olarak Türkiye’nin AB sürecini desteklediğini söyledi. İtalya’nın ilk devlet başkanı Lıigi Einaudi’den bahseden Santagostino, İtalyan Cumhuriyeti’nin ilk Devlet Başkanı olan ve 1948’den 1955’e kadar başkanlık yapan Luigi Einaudi’yi anmak gerektiğini belirtti. Einaudi’nin Avrupa Federasyonu’nun savunucusu olduğunun altını çizen Prof. Santagostino, Einaudi’nin Avrupa entegrasyonu sürecinde gelecekte olacak gelişmeler hakkında inanılmaz bir öngörüye sahip olduğunu belirtti. Santagostino, “bu öngörüler arasında Türkiye’nin Avrupa Federasyonu’nun gelecek üyelerinden olduğunu daha 1943 yılında belirtmesi de vardı,” diyerek sözlerine son verdi.
Programa Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Ersoy, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Şen, AB Bakanlığı Müşaviri Celal Tüter, Katolik Kilisesi’nden Jean Nare Ballon,Brüksel merkezli Jesuit European Social Centre (JESC)’den John Dardis, Belçika Büyükelçiliği’nden Narce Neyrinck, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Ankara’nın farklı üniversitelerinden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.