TÜDAT Kulübü Bilgiler Zirvesinde

Üniversitesi Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları (TÜDAT) Kulübü öğrencileri olarak; 26-28 Mayıs 2014 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre Merkezi’nde, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi” Programına Eskişehir Valiliğinin kulübümüze tahsis ettiği bir otobüs ile 26 Mayıs Pazartesi günü katıldık. TÜDAT Kulübü olarak hem faaliyetlerimizi tanıtma fırsatı bulduk hem de yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcıların yapmış olduğu sunumları dinledik. Bunun dışında Eskişehir gezisi ile birlikte Odunpazarı, Sazova Milli Parkını da gezme fırsatını bulduk.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleşen açılış programına Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Güngör Azim Tuna, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam Birliği Teşkilatına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Harakani Başkanı Yavuz Uzgur, Bilgeler Zirvesi Koordinatörü İbrahim Akgün ulusal ve uluslararası bilim adamları, akademisyenler -Türkiye’den 350, Türkiye dışından ise 150 kişi olmak üzere toplam 500 kişi- katılmıştır.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı açılışta yaptığı konuşmada, Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi´ne ilişkin, programın bir şölene dönüştüğünü belirterek, “Bu buluşmadan inşallah çocuklarımız, gençlerimiz için çok güzel neticeler istihsal edilecek. Bizde elimizden geldiği kadar onları değerlendireceğiz” diye konuştu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, konuşmasına Sezai Karakoç´un “Zamana adanmış sözler” adlı şiirini okuyarak başladı. Bakan Eker, düzenlenen zirve sayesinde büyük coğrafyalarda yaşamış, bir medeniyetin tarihinin zirvesini oluşturan kaynakların ve referansların tekrar incelenme imkânının olacağını vurguladı.

Bilgiler Zirvesi’nde: Kâşgarlı Mahmud, Yusuf Has Hacip, Yüknekli Edip Ahmet, Hoca Ahmed-i Yesevi, Ahi Evran, Abdulkadir Geylani, Şah-ı Nakşibend, Ali Şir Nevai, Ebu’l-Leyses-Semerkandi, İmam Cafer-i Sadık, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Sadreddin Konevi, Sarı Saltuk Gazi, Seyyid Yahya Bakuvi, Yûnus Emre, MevlȃnaCelȃleddin-i Rȗmȋ, Nȃbi, Aziz Mahmud Hüdȃyȋ, Erzurumlu İbrahim Hakkı, Mevlȃna Hȃlid-i Bağdȃdi, Ahmed-i Hani, Said-i Nursi, İsmail Gaspıralı, Bahtiyar Vahapzade, M. Akif, Aliya İzzet Begoviç… gibi önemli isimlerle ilgili bildiriler yer aldı.

YBU Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve kulübümüzün akademik danışmanı Doç. Dr. Salih YILMAZ,  “Türk Mitolojisinde Bilgelik” adlı bildirisi ile, YBU Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, Felfese Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet VURAL, Doç. Dr. Levent BAYRAKTAR, TDE Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa ERDOĞAN, Doç. Dr. İbrahim TÜZER, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem ARIOĞLU da bildirileri ile zirvede yer almışlardır.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin Türk Dünyasına yönelik faaliyetlerinin hızla arttığı bu dönemde bizler de TÜDAT Kulübü üyeleri olarak tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.