Kadına Yönelik Şiddet Toplantısı Cinnah Yerleşkemizde Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Akademik Dayanışma Topluluğu ile TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulunun ‘‘Sadece Martta Değil Her Şartta’’ sloganıyla düzenledikleri “Kadına Yönelik Şiddet’’ konulu toplantı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde gerçekleşti.
Toplantıya, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin DOĞAN, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birten Gökyay, , Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Metin Doğan, ülkemizde kadınlara yönelik şiddet olaylarının kaygı verici düzeye geldiğini söyleyerek, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak kadına uygulanan şiddet olgusunun farkındalığını artırmak için bu tür toplantılar düzenlediklerini belirtti.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birten Gökyay, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelmekten ve onlarla işbirliği içinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gökyay, ‘‘Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Akademik Dayanışma Topluluğu öğrencilerini bu önemli haftada kadına yönelik şiddeti ele alan bir toplantı yaptığı için kutluyorum.
Gençlerin “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” duyarlılıkları ve şiddeti önleme yönündeki çabalarından kurul olarak büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Gökyay, gençlerin bulduğu “Sadece Martta Değil Her Şartta” sloganını da çok beğendiğini söyledi. Gökyay, Orta Asya kökeni olan ülkemiz insanlarının hatun-hakan ve kadın erkek eşitliğinden gelen bir kültürleri olduğundan bahisle eşsiz önderimiz Atatürk’ün de bu eşitliği tüm söylem ve eylemlerine yansıttığını belirtti.
TOBB şemsiyesindeki girişimci kadınlarla ilgili bilgi veren Gökyay, koordinatör oda ASO’dan aldıkları desteğin önemli olduğunu, 81 ilde bulunan kadın girişimci kurullarının yedi bölgede başkanlarının seçildiğini; kendisinin de İç Anadolu Bölge Başkanı olduğunu belirterek, bölge illerinde de gençlerle birlikte çalışarak onlara önder olmaktan mutlu olacaklarını vurguladı. Ülkemizin kalkınmasının ancak kadın erkek el ele vererek, yenilikçi girişimcilikle gerçekleşebileceğini dile getiren Gökyay, bunun da ancak gençlerle birlikte olacağını ifade etti.
Açılış konuşmalarından sonra Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, insana ve kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet, kadının ruh sağlığı, medyanın yaklaşımı, iş dünyasında kadının yeri başlıkları altında bir sunum yaptı.
Dilbaz şunları söyledi:
‘‘Kadına yönelik şiddet, kadının fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik olarak zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan, baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini içeren, ister toplum önünde, ister özel hayatta, isterse kamusal mekanlarda meydana gelmiş olsun, kadına dair gerçekleşen her türlü şiddet anlamına gelmektedir. Kadına yönelik şiddet, hem kadınların insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanmalarını engellemekte, hem de bu hakları ihlal etmektedir. Bu bağlamda kadına yönelik şiddet biçimleri şöyle sıralanabilir:
Aile içinde meydana gelen fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddet, kız çocuklarının cinsel istismarı, evde cinsel taciz ve tecavüze maruz kalmaları, zorla evlendirme, tecavüz faili ile evlenmeye zorlanma, zorla bekaret kontrolü ve bununla bağlantılı şiddet, evlilikte tecavüz, kadın sağlığına zarar veren diğer uygulamalar’’
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.