İl Sınırında Büyükşehir Belediye Modeli

Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Yılmaz BİNGÖL ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin YAZICI ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir BÜYÜKAKIN’ın birlikte kaleme aldıkları, İl Sınırında Büyükşehir Belediye Modeli Kocaeli Deneyimi başlıklı kitap yayımlandı. Kocaeli’nde 6 ay süren saha araştırması sonuçlarının paylaşıldığı kitap, KBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Yayınları arasından çıktı.

6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6360 sayılı Kanun’la getirilen en önemli değişikliklerden bir tanesi, 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’yla sadece İstanbul ve Kocaeli’nde yürürlüğe konulan belediye sınırlarının il mülki sınırı olarak kabul edilmesi uygulamasının, bu iki şehir dışındaki diğer tüm büyükşehirlere de yaygınlaştırılmasıdır. Yapılan bu değişiklik, sayısı 30’u bulan büyükşehir belediye sınırları içerisinde yaşayan yaklaşık 57 milyon kişiyi ilgilendirmektedir.

6360 sayılı Kanun’un Genel Gerekçesi’nde Kocaeli’ne özel olarak atıfta bulunulmakta; Kocaeli deneyimi, etkin yönetimin başarılı bir örneği olarak vurgulanmakta ve 2004 yılından itibaren İstanbul ve Kocaeli illerinde yürürlükte olan modelin “imar, planlama, ulaşım, itfaiye gibi geniş çerçevede eşgüdüm ve bütünlük içerisinde yürütülmesi gereken mahalli müşterek nitelikteki kamu hizmetlerinin sunumunda etkinlik sağladığı görülmüştür” denilmektedir.

Bu çerçevede, İl Sınırında Büyükşehir Belediye Modeli: Kocaeli Deneyimi kitabı, Kocaeli’nin 2004 yılından bu yana yaşadığı tüm deneyimleri merkezi yönetime, il sınırında büyükşehir belediye modeline geçecek yerel yönetim birimlerine ve akademik camiaya aktarmak amacıyla hazırlandı. Kitabın 30 büyükşehir belediyesinin, siyaset yapıcıların, uygulayıcıların, konuyla ilgili akademisyenlerin ve öğrencilerin ilgisini çekmesi öngörülmektedir.

İl Sınırında Büyükşehir Belediye Modeli 1