Türkoloji Söyleşilerinde Bu Hafta Göktürkler
Üniversitemiz Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları (TÜDAT) Kulübü ve Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Salih YILMAZ ve Yrd. Doç. Dr. Cengiz KARATAŞ tarafından Türkiye Yazarlar Birliği’nin ev sahipliğinde 09.04.2013 tarihinde düzenlenen Türkoloji Söyleşileri’nde bu hafta “Göktürk Döneminde Orta Asya’nın Maddi Kültürü” konuşuldu.
Bu haftaki Türkoloji Söyleşilerinin konusu sunum; Aksaray Üniveristesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Ferhad MAKSUDOV tarafından yapıldı. Uzun yıllar sahada arkeoloji kazıları yürüten sunucu, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde yapılan son arkeoloji araştırmaları ışığında elde edilen verilere göre bölgenin 6.-8. yüzyıllardaki maddî kültürü hakkında genel bilgi ve düşüncelerini anlattı. Konuşmada Göktürk Döneminde Batı Türkistan’da yerleşim düzeni, mimari, zanaat, para basımı, yazı sistemi, dinî inançlar ve sanat gibi konularla ilgili yeni materyaller sunuldu. Ayrıca, konuk konargöçer Göktürklerin söz konusu bölgenin tarım vahalarına nasıl yayıldıklarını ve bunun sonucu olarak meydana gelen uygarlıklar arası kültürel etkileşimin nasıl geçtiğini arkeolojik verilere dayanılarak yorumladı.
Özbekistanlı konuğumuzun Göktürk Dönemi ve Orta Asya kültürü hakkında soruları cevaplandırdığı toplantı fotoğraf çekimiyle son buldu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.