Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu

Üniversitemiz Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları (TÜDAT) Kulübü ve Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Salih YILMAZ ve Yrd. Doç. Dr. Cengiz KARATAŞ tarafından Türkiye Yazarlar Birliği’nin ev sahipliğinde 26.03.20113 tarihinde düzenlenen Türkoloji Söyleşileri’nde bu hafta Başkurdistan konuşuldu.

Panelin yöneticilerinden Doç. Dr. Salih YILMAZ, öncelikle konukları tanıtarak Başkurdistan ve bu bölgede yaşayan Ruslar, Tatarlar ve Başkurtlar hakkında kısa bilgi verdi. Bu toplantıda tarih ve kültür yanında şiir dinletisi de yapılacağını belirtti.

Konuklarımızdan Türksoy Başkurdistan Kültür Uzmanı Ahad Salihov, Başkurtların kökeninden bahsederek bu topluluğun en eski Türk Boylarından biri olduğunu ve Türkler içerisinde gelenek ve görenek bakımından Anadolu’yu yansıtan unsurlar taşıdıklarını dile getirdi. Başkurdistan’ın tarihte Türkler için önemli bir yerleşim alanı olduğunu, bu sebeple de kültürel anlamda eski Türk varlıklarını devam ettirdiklerini bildirdi. Kültüre dair yaptığı açıklamalarda düğün ve cenaze merasimlerinden bahisle örnekler verdi. Başkurt evlilik geleneklerine göre kız isteme merasiminin çok önemli olduğunu, buna göre kız istemeye erkeğin yengelerinin veya akrabalarından oluşan karı-kocalı bir gurubun gitmesi gerektiğini açıkladı. Düğün sırasında ise damadın gelini saklandığı yerde bulmasının istendiğini, törene katılanlara sembolik anlamda para ve hediyeler dağıtıldığını, bunun da talih ve bereketi temsil ettiğini dile getirdi. Cenaze geleneklerinde ise ölünün arkasından dualar edildiğini, cenaze namazını kıldıran imama hediye verildiğini, cenaze merasimine katılan insanlara yemekler dağıtıldığını örneklerle açıkladı. Başkurtlar içerisinde var olan kurultay, sabantoy, sünnettoy vb. geleneklerden bahsetti.

Konuklarımızdan Rim Hajin, Başkurdistan’da var olan mutfak kültüründen bahsetti. Buna göre Başkurtların mutfağında koyun, dana, at, tavşan, kaz vb. etlerin kullanıldığını; fakat genelde sebze kültürünün yoğun olduğunu dile getirdi. Türkiye’de olduğu gibi baharat, peynir, zeytin, salça ve baklagil kültürünün çok var olmadığını örneklerle dile getirdi. Başkurt balının birçok çeşidinin olduğundan bahisle dünyada önemli bir yer edindiğini, özellikle yabani arı balı ile ıhlamur balının önemini slaytlarla anlattı.

Başkurt şair Zile Hajina ise kendi yazmış olduğu şiirlerden örneklerle oldukça verimli bir sunum yaptı. Şiirlerinde Ankara, kadın, aşk, sadakat, gelenek, vatan hasreti vb. temaları işleyerek Başkurt şiirine kattığı değer konurlarca alkışlandı:

“Yorgunum!

Önce gerçeğimi kendime kabul ettirirken yoruldum!

Sonra gizlerken…

Daha sonra yüzleşirken…

Kendim olmaya hakkım olduğunu anladığımda…

Kendimle barışırken…

Gerçeğimi başkalarına kabul ettirmeye çalışırken…

Benim gibi binlerce, on binlerce insanın var olduğunu öğrenirken… Yoruldum!”

Panelin yöneticilerinden Yrd. Doç. Dr. Cengiz KARATAŞ ise Başkurt kültürü ve şiirinin Türk şiirine kattığı değer hakkında kısa örnekler vererek sorularıyla katkılarda bulundu.

 Başkurt Etno-folkçu Argımak grubundan Ayrat Kireyev Başkurt müziğinden gitar eşliğinde örnekler sundu.

Başkurdistanlı konuklarımızın yerel elbiseleriyle kendi ülkelerini tanıttığı bu toplantı konukların dinleyicilerle fotoğraf çektirmesiyle son buldu.

Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 1 Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 2 Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 3 Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 4 Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 5 Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 6 Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 7 Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 8 Türkoloji Söyleşileri’nde Bu Hafta Başkurdistan Konuşuldu 9

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz