Ayrılığın 100. Yılında Filistin ve Kudüs Konulu Çalıştay ve Resim Sergisi Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi, Filistin Büyükelçiliği ile Keçiören Belediyesi işbirliğinde Ayrılığının 100. Yılında Filistin ve Kudüs konulu çalıştay ve resim sergisi Esenboğa Külliyemizde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sn. Metin Doğan, Filistin Büyükelçisi Sn. Faed K. A. Mustafa, Türkiye – Filistin Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı İstanbul Milletvekili Sn. Nureddin Nebati, Keçiören Belediyesi Başkanı Sn. Mustafa Ak, El Halil Belediye Başkanı Tayseer Abu Sneineh, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Kudret Bülbül, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin katıldığı çalıştay öncesi resim sergisinin açılışı yapıldı.

Filistin Büyükelçisi Sn. Faed K.A. Mustafa, Osmanlı’nın son askerinin Filistin’den 1917’de ayrıldığını ifade ettiği konuşmasında, “O tarihten sonra da bölgede sorunlar başladı. Osmanlı’daki açıklık, çoğulculuk ve güven ortamının izlerini Filistin, hala yaşatmaya çalışıyor. Tabi bizim aramızdaki güçlü bağ her partinin ve Türk halkının davamıza sahip çıkmasıyla devam ediyor, bu nedenle biz inancımızı hiç kaybetmiyoruz, dostlarımızın desteğiyle inşallah bu zulüm bitecek.” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanmasının başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasıyla mümkün olduğunu ifade eden Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, ” Bu dava kutsal bir dava…  Yarım asırdır işgal altında olan Filistin, tüm Müslümanlar için kanayan ortak bir yara… Filistin halkı kendi topraklarında sürgün… Bunu her fırsatta ve her platformda dile getirmeli ve bu mücadelenin birer neferi olmalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi Filistin’e sahip çıkmak sadece Filistinli çocukların görevi değil tüm Müslümanların müşterek vazifesidir.  İki devletli çözüm aynı zamanda uluslararası toplumun Filistin halkına karşı tarihi bir yükümlülüğüdür.” dedi.

Türkiye – Filistin Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati ise Kudüs’ün semavi dinlerin doğuş merkezi ve müslümanların ilk kıblesi olduğuna dikkat çekerek, Filistin davasına tüm dünyanın destek olması gerektiğinin altını çizdi.

Mavi Marmara olayında hastane başhekimi olduğunu ve yaralıları tedavi ettiğini dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sn. Metin Doğan, “O bir kırılma noktasıydı, insani yardım malzemesi taşıyan insanların şehit edilmesi, bu davanın tüm dünyaya tanıtılmasının da bir adımı oldu. Davos’taki o çıkış da bu mücadelenin fitilini ateşledi.” ifadelerini kullandı.

El Halil Belediye Başkanı Sn. Tayseer Abu Sneineh, Dünyanın en eski 2. kentinin El- Halil olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi; “El – Halil Türkiye’deki belediyelerle en fazla kardeşlik anlaşması olan belediye… Bu belediye Osmanlı fermanıyla kuruldu. Biz kendimizi Türk halkıyla bir bütün olarak görüyoruz. Davos’taki Türk duruşunu unutamıyoruz.”  Sneineh, Filistin davasının ilke, kanun ve siyasi temelleri olan bir dava olduğuna da dikkat çekerek, zaferin geleceğine inandıklarını kaydetti.

Sezai Karakoç’un “Gökte yapılıp yere indirilen şehir” diye tanımladığı Kudüs’ün parti ve ideolojiler üstü olduğunu söyleyen Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Kudret Bülbül, “Bu sadece Arapların sadece Müslümanların değil, insanlığın ortak davasıdır. Türkiye bu davanın en güçlü savunucusudur, son 20 yılda tarihiyle, coğrafyasıyla barışan bir ülke konumuna gelen yeni Türkiye’ye daha çok katkı vermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Türkiye – Filistin Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül, SETA Araştırma Bilal Salaymeh Kudüs ve Filistin davasının tarihsel gerçekliğine ilişkin önemli bilgiler verdiler.