Üniversitemizde ‘Gazetelerde Atatürk’ün Vefatı Sergisi’ Gerçekleştirildi
Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Anabilim Dalı Başkanlığı organizasyonunda Esenboğa Külliyemizde “Gazetelerde Atatürk’ün Vefatı” konulu sergi açıldı.
Tarih Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan Prof. Dr. Musa Şamil Yüksel, Yrd. Doç. Dr. Sıddık Çalık, Arş. Gör. Betül Tezcan, Arş. Gör. Nuri Salık ve Arş. Gör. Necmettin Ayan tarafından düzenlenen sergide 10 Kasım 1938’den 23 Kasım 1938’e kadar olan muhtelif gazetelerden toplam 55 gazetenin birinci sayfası sergilendi. Her bir gazetenin manşeti ve resimleri o günlerde Atatürk’ün ölümü sonrası Türk ve yabancı kamuoyunun hissiyatını dile getirecek niteliktedir.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında önde gelen siyasetçi, düşünür ve idarecilerin yazmış oldukları hatıratlarda Cumhuriyet’in kurucu kadrolarının ciddi sıkıntılar çektiği, bir çoğunun sağlık durumunun bozulduğu ve erken yaşta vefat ettiği dile getirilmiştir. Bu kadroların iç dünyasında büyük bir imparatorluğun çöküşü derin üzüntülere sebep olurken bu imparatorluğun külleri üzerinde yeni bir devletin teşkili ve yaşaması için gösterdikleri azami gayret ve cesaret bu zümrelerde derin tesirler bırakmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1936’dan itibaren sağlık durumunda ciddi sıkıntılar baş gösterdiği bilinmektedir. Bunun temel nedeni olarak Milli Mücadelenin başlangıcından beri yoğun bir çalışma ve sıkıntılı dönemlerin yaşanmışlığı umumiyetle kabul edilen bir gerçektir. Devletin düşmüş olduğu karamsarlık vaziyeti başta Atatürk olmak üzere bütün ileri gelen asker ve yöneticileri derin düşüncelere ve arayışlara sevk etmiştir.
Milli Mücadelemizin mimarı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı Türk toplumu üzerinde derin üzüntülere yol açmıştır. Ayrıca basın-yayın kuruluşları, muhtelif resimler ve manşetlerle Atatürk’ün vefatıyla ilgili olarak milletin duymuş olduğu teesserü, dönemin en etkili matbuatı olan gazetelere yansıtmışlardır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.