Cibuti Cumhurbaşkanı Sayın Guelleh’e Üniversitemiz Fahri Doktora Tevdi Etti

Türkiye’ye resmî ziyaret gerçekleştiren Cibuti Cumhurbaşkanı Sn. İsmail Omar Guelleh ve beraberindeki heyet Üniversitemizi ziyaret etti.

Cibuti Cumhurbaşkanı Sn. Guelleh’e Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından Fahri Doktora tevdi edilmek üzere Milli İrade Binamızda Rektörümüz Prof. Dr. Sn. Metin Doğan, Cibuti Heyeti, Kahramanmaraş Milletvekili Sn. Mehmet İlker Çitil, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Başkan Vekili Sn. Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Üniversitemiz Türk Musikisi Devlet Konservatuvarının müzik dinletisi ile devam eden programda Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül Sn. İsmail Omar Guelleh’ın özgeçmişini okudu. Programda konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Sn. Metin Doğan, Üniversitemizin misyonu ve vizyonu gereği dünyaya ve çeşitliliğe açık bir Yükseköğretim Kurumu olduğunu belirterek, “Fahri doktora payesi yüzyıllar önce akademik geçmişlerinden bağımsız olarak bir eğitim kurumunu üniversite yapan değerlerle uyumlu bir biçimde verilmektedir. Bu paye fikir, sanat, kültür ve bilim dünyasına yaptıkları kıymetli katkılardan dolayı üniversite dışından şahsiyetleri onurlandırmak amacı taşımaktadır. Ancak fahri doktora unvanına layık görülen müstesna şahsiyetlerin bilimsel ve kültürel katkılarının yanı sıra üniversitemizin de temel değerlerinden olan ve kuruluşundan bu yana gücünü aldığı insani değerleri en üst düzeye taşımalarından dolayı bu unvan kendilerine tevdi edilmektedir. Bugün fahri doktora payesiyle akademik camiamıza katılacak olan Cibuti Devlet Başkanının kişiliği ifade ettiğim tüm değerleri fazlasıyla taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Sayın Rektörümüz konuşmasının ardından Uluslararası İlişkiler alanında fahri doktora unvanı belgesini Cumhurbaşkanı Sn. Guelleh’e takdim etti. Cibuti Cumhurbaşkanı Sn. Guelleh ise yaptığı konuşmada, şahsına tevdi edilen fahri doktora payesini almaktan büyük onur duyduğunu belirterek şöyle konuştu: “Alçak gönüllülük ve heyecanla bu unvanı kabul ediyorum. Benden önce bu kürsüde onurlu unvanı kabul eden seçkin siyasi şahsiyetleri düşününce hassasiyetim bir kat artmaktadır. Özellikle de Türkiye Cumhurbaşkanı kardeşim Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ı düşündüğümde. Şahsıma tevdi edilmiş olan bu paye Cibuti’nin kalkınmasına olan inancım için ayrı bir motivasyon kaynağı oluşturmaktadır. Bu sarsılmaz inancım kalkınma ve ilerlemenin uzun soluklu bir yürüyüş olduğunu kabul etmeme sebep olmuştur. Söz konusu yürüyüş yavaşlayabilir, hatta bazen duraklayadabilir ancak uzun vadede ilerleme ufuğu simgeler. Bir millet ilerleme yolundan vazgeçemez, şahsımın baş koyduğu da işte bu yoldur. Söz konusu ufuk, dostlukların ve işbirliklerinin seçiminde belli özgürlükleri de beraberinde getirir. Zira ilerleme arayışında tek bir yol, yön yoktur. Şayet bu seçime asırlardan beri süregelen ortak bir tarih ve kadim bir dostluk ilişkisi de eklenirse sonuçları mükemmel olur.” dedi.

Türk Üniversiteleriyle olan işbirliklerinin her geçen yıl daha da güçlendiğini görmekten memnuniyet duyduğunu kaydeden Sn. Guelleh, “Bugün Türkiye’nin 21 şehrinde 520 Cibutili öğrencimiz eğitim almaktadır. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Pediatri ve Kardiyoloji alanında 3 doktorumuza ihtisas da dahil olmak üzere 13 öğrencimize eğitim vermektesiniz. Şahsen bilimsel ve akademik işbirliğine büyük önem vermekteyim” dedi.

Konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Sn. Metin Doğan, Sn. İsmail Omar Guelleh’e cübbe giydirerek, Yıldırım Bayezid’in resminin yer aldığı bir tablo hediye etti.

Program, protokol ve öğrencilerimizin Sn. Guelleh ile toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.