Üniversitemizde Türkiye ve İran’da Aydınlama Düşüncesi Uluslararası Çalıştayı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz, T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Müsteşarlığı, Türkiye Yazarlar Birliği ile Türk Felsefe Derneği işbirliğinde Etlik Milli İrade Yerleşkemizde “Türkiye ve İran’da Aydınlama Düşüncesi Uluslararası Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Program Türk Felsefe Derneği’den Dr. Öğr. Üyesi M. Enes Kala, Rektör Yardımcımız ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Müsteşarı Hasan Safarkhani, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs açılış konuşmasıyla başladı.

Üniversitemiz adına açılış konuşması yapan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Uluslararası kültürel iş birliği Üniversitemiz adına çok önemlidir. Biz kendimizi sosyal sorumluluklar üreten, kültürel faaliyetlerde görev üstlenen bir öğretim kurumu olarak görüyoruz. Bu nedenle Aydınlanma düşüncesi gibi İran ve Türkiye açısından oldukça önemli bir konu olan bu etkinliğe ev sahibi olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti adına açılış konuşması yapan Hasan Safarkhani, “İran ve Türkiye arasındaki diyalog önemli değil, gereklidir. Bu etkinliğin devamı olarak aydınlanma meselesinin Tahran Üniversitesinde yapılması görüşüldü. Böyle toplantılar kültürel etkileşim için önemlidir ve sonraki etkinliklere öncülük eder. Bu programın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu adına açılış konuşması yapan Prof. Dr. Derya Örs, “Türkiye ve İran bölgemizin her anlamda medeniyet, güç ve nüfus sahibi iki büyük ülkesidir. Bu iki ülkenin pek çok alanda olduğu gibi kültür alanında da işbirliği yapması çok önemlidir. İki ülkenin müşterek tarihi kökleri bin yıllar boyunca aynı coğrafyada bir arada yaşamalarındandır. İki dilli ve üç dilli milliyetlerini tartışmaya lüzum olmayan Farabi, İbn-i Sina, Mevlana gibi İslam kültür ve medeniyetinin ortak değerlerinin yaşatılması için işbirliği yapılmalıdır. Bu konuda zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. Bizim ortak kültüre ve dini değerlere ihtiyacımız var. Bizi yine bir çatı altında tutacak ortak bir medeniyet kurma yolunda mücadele etmemiz gerekir.” dedi.

Protokol konuşmalarının adından panele geçildi. Birinci oturumda Aydınlanma Düşüncesinin Türkiye ve İran’daki İzdüşümleri I  temasında öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Mehmet Vural moderatörlüğünde, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şafak Ural “Bir Süreç Olarak Aydınlanmanın Felsefi Temelleri” , Meşhed Firdevsi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mohsen Khalili “İslami Devrim Sonrası İran’da Dini Aydınlanma Düşüncesinde Anayasa”, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Bayraktar “Genç Osmanlılarda ve Türkiye’de Aydınlanma Düşüncesi”,  Meşhed Firdevsi Üniversitesi’nden Mohsen Modir Shanechi “İran ve Türkiye’de Arasındaki Kültürel Bağın Halkası: Dini Yenilikçilik”, Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Utku “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye’de Aydınlanma Üzerine Bir Sorunlaştırma”, İran Yüksek Kültürel Devrim Kurulu’ndan Hassan Rahimpour Azghadi “İran’daki Aydınlanma Sürecinde Dini ve Kültürel Değerler Etkisi” konularında sunum gerçekleştirdiler.

İkinci oturumda Aydınlanma Düşüncesinin Türkiye ve İran’daki İzdüşümleri II temasında öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Levent Bayraktar’ın moderatörlüğünde, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi “Aydınlanmanın Tanzimat Düşünürleri Üzerine Etkisi”, Tahran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Parsania “İran’da Aydınlanma Hareketinin Temelleri”, Emekli Büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy “Dini Düşünce ve Aydınlanma”, Enam Khomeni Üniversitesi’nden Dr. Valiollah Bargezar Klishomi “Modernlik Karşısında Dini Yaklaşım ve Etkileri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan “Cumhuriyet Dönemi’nde Türkiye’de Aydınlanmanın Farklı Tezahürleri”, İslami Azad Üniversitesinden Dr. Mehdi Zakerian “İran’daki Dini Aydınlanmada İnsan Haklarının Etkisi” konularında sunum gerçekleştirdiler.

Türkiye ve Uluslararası alanda birçok akademisyen ve öğrencilerin katıldığı program Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Çelik’in moderatörlüğünde kapanış müzakeresiyle sona erdi.

İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 1 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 2 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 3 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 4 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 5 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 6 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 7 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 8 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 9 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 10 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 11 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 12 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 13 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 14 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 15 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 16 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 17 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 18 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 19 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 20 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 21 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 22 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 23 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 24 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 25 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 26 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 27 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 28 İranveTurkiyeAydinlanmaCalistayiAybu2018 29

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz