Üniversitemizde TÜRKSOY Sergisi Açıldı

TÜRKSOY, Hoca Ahmet Yesevi Müzesi ve Üniversitemiz işbirliği ile “İki Dünya Eşiği, Er Türk’ün Beşiği Türkistan ve Hoca Ahmet Yesevi”  konulu fotoğraf sergisi Etlik 15 Temmuz Şehitleri Binamızda sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

8 Mayıs 2018 tarihinde açılışı yapılan sergide Türkistan’ı anlatan 40 fotoğraf ile Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Müzesi’nden 30 eser ve yine Hoca Ahmet Yesevi  tarafından kaleme alınmış ve onun hakkında yazılmış orta asırlara ait el yazma eserler yer aldı.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, açılış konuşmasında, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile uzun yıllar boyunca gerçekleştirilen ortak işbirliklerine değinerek; “Bu eserler geçtiğimiz yıl Türk dünyasında kültür başkenti olan Türkistan’da düzenlenen 14. Türk Dünyası Fotoğrafçılar Buluşması’nda ortaya çıkan eserlerin bir kısmı. TÜRKSOY her yıl geleneksel etkinlikleri arasında fotoğraf sanatçılarını bir araya getiriyor ve Türk dünyasının doğal güzelliklerinin, kültürel mirasının ve insan profillerinin tanıtılmasına katkıda bulunuyor. Ortak kültürel değerlerimizi dünyaya tanıtıyor. Sergilediğimiz bu eserlerin yanında Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Müzesi’nden bazı fotoğraflarla birlikte tarihsel el yazması eserlerde yer almaktadır” Bu eserleri büyük bir önem ve özenle izleyeceğinizi umarız” dedi.

Üniversitemizin sergiye ev sahipliği yaparak Anadolu ile Türkistan arasındaki gönül bağlarını da güçlendirdiğini kaydeden Purtaş, gelecekte de ortak işbirliğinin devamından duyulacak memnuniyeti ifade etti.

Akabinde söz alan Ankara Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Çelik; açılışı gerçekleştirilen serginin Türkistan ve değerlerini tanıtacak olmasından ve kıymetli Türkistan heyetini üniversitelerinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek yine önümüzdeki günlerde TÜRKSOY eserlerinden yağlıboya resim sergisine de ev sahipliği yapmak istediklerini belirtti.

Açılışı gerçekleştirilen sergiye Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’den Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sıddık Çalık, Arş. Dr. Tekin Önal, Hukuk Fakültesi Sekreteri Mehmet Şahbalı ile çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenciler katıldı. Sergi iki gün süresince öğrenciler ve sanatseverler tarafından gezilebilecek.