Üniversitemizde II. Felsefe Şûrası Gerçekleştirildi
Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Türk Felsefe Derneği (TFD) iş birliğinde Düşünce Geleneğimiz ve Günümüz Sosyal Bilimleri temasında II. Felsefe Şûrası gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını Rektörümü Prof. Dr. Sn. Metin Doğan, TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Başkanı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TFD Başkanı Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi yaptı.
Açılış konuşmasında söz alan TYB Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan, “Felsefesiz bir millet olmaz ama dilsiz de bir felsefe olmaz. Türkiye maalesef dil konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Kelimen yoksa cümlen, cümlen yoksa kendine mahsus bir fikrin de olmaz. Dilde derinleşmeden felsefe yapılamaz.” dedi. Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Doğan, burada yaptığı konuşmada, bugün Türkiye’de 60’tan fazla üniversitede felsefe bölümü bulunduğunu ve görevi başında 100’den fazla felsefe profesörü olduğunu anlattı. Dr. Doğan, bu açıdan felsefe alanında ciddi bir birikim bulunduğuna işaret ederek, “Felsefesiz bir millet olmaz ama dilsiz de bir felsefe olmaz. Türkiye maalesef dil konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Kelimen yoksa cümlen, cümlen yoksa kendine mahsus bir fikrin de olmaz. Dilde derinleşmeden felsefe yapılamaz.” değerlendirmesinde bulundu. Gramer ve felsefe terimlerinin oluşturulmasına ilişkin geçmişte yürütülen çalışmalara değinen Doğan, bir sonraki Felsefe Şûrası’nda terminolojinin, dil konusunun özellikle ele alınması gerektiğini kaydetti. Üniversitelerde fen bilimleri alanında artık sadece Latince terminolojinin kullanıldığına ve sosyal bilimlerin de geçiş aşamasında olduğuna dikkati çeken Dr. Mehmet Doğan, “Terminoloji meselesi önemlidir. Eğer kendi felsefe dilimiz, terminolojimiz olmazsa, kendi felsefemiz de olmaz.” diye konuştu.
Açılış konuşmasında söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Sn. Metin Doğan kültürel gelenekteki 100 senelik boşluğu telafi edecek, bu konuda bir şeyler yapmaya çalışan bir üniversite, akademi ortamı oluşturma çabasıyla Üniversitemizin çalışmalarını yürüttüğünü söyleyerek, bunu yaparken de milli kültürüne değer veren, milli kültüründen utanmayan akademisyenlerle yola çıkmak gerektiğini ifade etti.
Açılış konuşmasında söz alan TFD Başkanı Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi dernek olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek, felsefe ve dinin ayrı olarak görülmesinin yanlış bir tutum, bilgisizlik olduğunu dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığının bütün müftülerini felsefi öğretimden geçirmesi gerektiğini savunan Korlaelçi, “Teknik veya sosyal hangi fakülte olursa olsun ‘felsefeye giriş’ dersi konulmalı. Felsefe tedrisattan kaldırılmalı değil, tedrisata daha sağlam yerleştirilmeli.” önerisinde bulundu.
TYB Genel Başkanı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da modern disiplinlere gelenekten aktarımlar yapmanın önemine işaret etti. Arıcan, “Bugün hakim, egemen, modern disiplinlerin akışına biz de ayak mı uyduruyoruz? İçinde bulunduğumuz coğrafyanın, düşünce geleneğinin buraya bir katkısı olmalı mı olabilir mi?” düşüncesiyle Felsefe Şûralarını başlattıklarını anlattı.
Konuşmaların ardından program Prof. Dr. Mehmet Görmez’in moderatörlüğünde açılış oturumuyla devam etti. İki gün süren II. Felsefe Şûrası’nda 5 oturumda 20 aşkın akademisyen sunum gerçekleştirdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.