Üniversitemizde Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek Konulu Program Gerçekleştirilecek

22-23 Kasım 2018

Ankara/Türkiye

Bilgi Şöleni Adresi:

Milli İrade Binası, Ayvalı Mah. Gazze Cad. No: 7, Etlik-Keçiören/Ankara

Menekşe Salonu

Hedef:

Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü  (RUSEN), Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Türk-Rus Toplumsal Forumu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve AK Parti Dışilişkiler Başkanlığı ile ortak yapılacak bilgi şöleninin hedefi Rusya ve Türkiye’nin Avrasya bölgesinde işbirliği olanaklarının sunulması ve tartışılmasıdır. İki ülkenin karşılıklı ilişkilerinde, dostluk köprülerini çoğaltarak bölgede krizlerin çözüme ulaştırılması ve kalıcı istikrar sağlanması önemlidir. Ekonomik ilişkiler başta olmak üzere bölgenin kapsamlı biçimde gelişmesine katkıda bulunmak önceliklidir. Bu toplantılarda Türkiye ve Rusya’nın coğrafi konumu, ortak tarihi geçmişi ve günümüzde iki devlet liderinin dostane ilişkileri değerlendirilerek yarına sağlam altyapı sağlamak üzere bir vizyon oluşturmak kaçınılmazdır.

Türkiye-Rusya arasında başta ekonomi olmak üzere enerji alanında yakın işbirliği sürmektedir. Türk Akımı doğalgaz boru hattı, Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı enerji alanında stratejik yatırımlardandır. Ayrıca iki ülke askeri işbirliği alanında da önemli adımlar atmaktadır. S400 hava savunma sistemi başta olmak üzere askeri teknolojilerin paylaşımı ve ortak üretimi konusunda görüşmelerde bulunulmaktadır.

İki ülke liderinin yaptığı görüşmelerde 2019 yılı Rusya’da Türkiye Yılı, Türkiye’de de Rusya Yılı olarak kutlanacaktır. Buna bağlı olarak toplumsal yakınlaşma bağlamında kültürel işbirliği de önem kazanmıştır. 21. Yüzyılda dünyanın yeniden şekillendiği düşünüldüğünde Rusya-Türkiye işbirliği daha önemli hale gelmiştir.

RUSEN, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve AK Parti Dış ilişkiler Başkanlığı  ortak bir platform oluşturarak karşılıklı işbirliği alanları ve geleceğe dair yapılması gerekenlere dair fikirlerin tartışılacağı bu etkinliği organize etmektedir.

Bilgi Şöleni iki gün aktif sunum olmak üzere 3 (üç) gün sürecektir. Bilgi Şöleninin “Kapanış Gecesi” 23 Kasım 2018 tarihinde Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğinde yapılacaktır.

Birinci Gün: 22 Kasım 2018/Perşembe

PROGRAM:
Açılış: 09.30

Prof. Dr. Salih YILMAZ (RUSEN Başkanı)

Aleksey ERKHOV  (Rusya/Ankara Büyükelçisi)

Dr. İsmail SAFİ (Türk-Rus Toplumsal Forumu/Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi)

Cemal ÖZTÜRK (AK Parti Dış ilişkiler Başkanlığı- TBMM KEİPA Başkanı, AK Parti Giresun Milletvekili)

Prof. Dr. Metin DOĞAN (AYBÜ Rektörü)

Şefik Vural ALTAY (Büyükelçi-Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşleri Genel Müdürü)

Doç. Dr. İbrahim KALIN (Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü/Büyükelçi)

Metin KIRATLI (Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı)

Birinci Oturum/Birinci Bölüm

Saat 11.00-12.30

Güvenlik ve Askeri İşbirliği

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Salih YILMAZ

Konuşmacılar:

Piskarev Vasily İvanovich (Rusya Federasyonu Devlet Duma Milletvekili Güvenlik Komitesi Başkanı)

Türkiye-Rusya işbirliğinin iki ülkenin güvenlik konseptine katkıları

Vladimirov Alexander Ivanovich (E.General- Askeri Uzman)

Türkiye-Rusya arasında stratejik ortaklık mümkün mü?

Yusuf ALABARDA (E.Albay/Güvenlik Uzmanı)

Türkiye-Rusya arasında askeri işbirliğinde gelinen durum ve yapılması gerekenler

Öğle arası/12.30-13.30

Birinci Oturum/İkinci Bölüm

Saat:13.30-14.45

Oturum Başkanı: Prof. Dr. İsmail DEMİRCİOĞLU (İçişleri Bakanlığı/Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Dekanı)

Konuşmacılar:

İgor Melikhov (E.Büyükelçi) :

Körfez ülkelerinde Vahabizm ideolojisinin Türkiye ve Rusya’ya etkileri nelerdir?

Kurtuluş TAŞKENT (E.Büyükelçi)

Türkiye-Rusya arasında işbirliğinin önemi

Kramnik İlya Aleksandroviç (DIAC Askeri Uzman)

Türkiye-Rusya arasında askeri sanayi alanında işbirliği nasıl olabilir