Üniversitemizde Arabuluculuğun Geliştirilmesi Uluslararası Sempozyumu Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Hukuk Fakültesi ile Yargıtay Başkanlığı iş birliğinde 06-07 Aralık 2018 tarihleri arasında Etlik Milli İrade Yerleşkemizde “Arabuluculuğun Geliştirilmesi Uluslararası Sempozyumu” gerçekleştirildi.
Yargıtay’ın 150. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Sempozyumun açılış konuşmalarını Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Fatih Uşan, Rektörümüz Prof. Dr. Sn. Metin Doğan ile Yargıtay Başkanı Sn. İsmail Rüştü Cirit gerçekleştirdi.
Sempozyumda konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak, Türk yargısının bu hain darbe girişimine karşı her zaman olduğu gibi kararlılıkla ve dimdik ayakta durup, büyük bir cesaret ve kahramanlık örneği gösterdiğini vurguladı. Türk yargısının her zaman halkın demokrasisinin ve devlet bütünlüğünün yanında olduğunu kaydeden Cirit, “Türk yargısı 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı dimdik ayakta durarak bir cesaret ve kahramanlık örneği göstermiştir. O gecede Türk yargısı darbenin sonuçları belli olmadan darbeye karşı tavrını almış ve bunları gayri meşru ilan ederek bunlarla ilgili soruşturma yapılabileceğini daha saat 23.00 sıralarında ifade etmiş ve işlemlere başlamıştır. Türk yargısı, halkının, demokrasisinin ve devlet bütünlüğünün yanında yer almak becerisini göstermiştir” ifadelerini kullandı. “Hukuki uyuşmazlıkların daha hızlı bir çözüme kavuşturulması başta olmak üzere, hukukun amacının gerçekleştirilmesi bakımından bizleri bir adım daha ileriye götürecek böylesi güzel bir sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyen Cirit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda bazı FETÖ itirafçılarının, geçmişi, görev anlayışı ve duruşu itibariyle başından beri terör örgütü FETÖ’yle mücadelesi bilinen yargı üyesi arkadaşlarıma karşı FETÖ elebaşının itirafçı ol diye soyut iftiralarda bulunmalarıyla haysiyet cellatlığına soyunmuşlardır. Yargının en etkili kurumu olan Yargıtayın bu ve benzeri algı operasyonlarına malzeme edilmesine müsaade edilmeyecektir. İnsan hakları alanı sürekli değişen ve gelişen bir niteliğe sahiptir. Hukuk ise insan haklarının çekirdeğinde yer alan bir alandır. Anayasamızın 141. maddesine göre davanın en az giderle ve mümkün ola süratle sonuçlandırılması yargının görevidir. Anayasanın bu hükmü toplumsal barışın da teminatıdır. İfade edildiği gibi geciken adalet adalet değildir. Mahkemenin etkinliğinin ve verimliliğini artırılması ve özellikle yargılama sürelerinin kısaltılması toplum ve devlet için hayati bir öneme sahiptir. Yargıtayın başlıca kuruluş amaçlarından biri hukuki denetimi yapmakla birlikte 1868’den bugüne kadar dünyada ve ülkemizde hukuk sisteminin gelişmesiyle doğru orantılı olarak yüksek mahkemelerin ilave roller üstlenmeye başlamasıyla yargıtayı eğitici ve rol gösterici bir rol üstlenmiştir. Üniversiteler gerçekleri arayan, bilim üreten, analitik düşünebilen, sorgulayan en üst düzey idari araştırma ve eğitimin yapıldığı kurumlardır. Bu bakımdan açılan davarın hızla arttığı dönemde ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlerden doğan özel bu uyuşmazlıkların daha barışçıl yöntemlerle, daha kısa sürede ve isabetli şekilde çözümlenmesi için Yargıtayın Yıldırım Beyazıt Üniversite Hukuk Fakültesiyle ortaklaşa düzenlediği sempozyumun önemini vurgulamakta yarar görüyorum.” dedi.
Sempozyumda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Sn. Metin Doğan, “Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak birçok Uluslararası Sempozyum gerçekleştirdik. Güncel sorunların akademik dünyada bilimsel olarak irdelendiği bir ortamı oluşturduğumuz için mutluyuz. Yargıtay ile ortaklaşa yürüttüğümüz iş birliği imkanları ile bu sempozyuma hem ortaklık hem de ev sahipliği yaptığımız için emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’de Arabuluculuk Uygulamaları konferansı gerçekleştirildi. İlk panel Aile Hukukuna İlişkin Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk, ikinci panel İş Hukukuna İlişkin Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk son panel ise Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk temasında gerçekleştirildi.
Akademisyenler, öğrenciler ve davetlilerin katıldığı sempozyumda 30 yakın akademisyen, hakim ve davetli sunum gerçekleştirdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.