Üniversitemizde Geçmişten Günümüze İslam Şehirciliğinin Tezahürler–1 Sempozyumu Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Tarih Topluluğu ve Tarih bölümü öğrencileri iş birliğiyle Geçmişten Günümüze İslâm Şehirciliğinin Tezahürleri -I- (Siyasi, Sosyal, Kültürel, Ekonomik ve Sanat Boyutlarıyla) Öğrenci Sempozyumu, Esenboğa Külliyesi Milli İrade Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Tarih Topluluğu Başkanı Mustafa Kaya, Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Erkoçoğlu, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çınar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahman Ademi, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kazım Arıcan ve Rektörümüz Prof. Dr. Sn. Metin Doğan açılış konuşmalarını icra ettiler. Konuşmalarda Medine, Medeniyet, İslâm şehirlerinin hususiyetleri, Müslüman şehirlerinin bugünkü durumları üzerinde duruldu. Bugün İslâm şehirlerinin arasındaki bağların yeniden canlandırılması gerektiği hususları dile getirildi.
Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kankal, “İslâm Şehri” temalı açılış konferansında, insanoğlunun kısa bir süre dahi olsa bulunduğu cennetten kovulmuş olması dolayısıyla sürgüne geldiği dünyayı cennete benzetmeye çabaladığından yola çıkarak konunun önemine dikkat çekmiş, şehir ile insan organlarının ortak özellikleri üzerinde durmuştur.
Konferans sonrasında ise Rektörümüz Prof. Dr. Metin Doğan ve Prof. Dr. Ahmet Kankal’a plaket yerine, şehirlerin fethi ve teslim olmalarında sembolik bir değer taşıyan anahtar teslimlerinden ilham alınarak özenle hazırlanmış birer anahtar takdim edildi.
Açılış konferansı sonrasında Milli İrade Salonu Fuaye alnında sempozyum katılımcılarının düzenlemiş olduğu sergi açılışı yapılmıştır. Fuaye Salonundaki sınıflarda sempozyum boyunca öğrencilerin şehirler üzerine hazırlamış oldukları video ve slaytlar gösterime sunulmuştur.
Milli İrade A Salonu ve Milli İrade B Salonunda eş zamanlı olarak toplamda dört oturum gerçekleştirilmiştir. İlk oturumda A salonunda Muhammed Emin Koçak başkanlığında Mekke, Medine, Kudüs, Dımaşk, Bağdat ve Kahire şehirleri, B salonunda Merve Çiftçi başkanlığında İskenderiyye, Kayravan, Tlemsen, Timbüktü, Kurtuba ve Marakeş şehirleri hakkında tebliğler sunulmuştur. İkinci oturumda A salonunda Ayten Gürsoy başkanlığından Tebriz, Isfahan, Buhara, Semerkant, Ahlat ve Konya şehirleri, B salonunda Duygu Kaya başkanlığında İstanbul, Ankara, Saray Bosna, Delhi, Kuala Lumpur ve Jakarta şehirleri hakkında tebliğler sunulmuştur.
Değerlendirme Oturumu Prof. Dr. Fatih Erkoçoğlu başkanlığında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Baş, AYBÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vedat Gürbüz, AYBÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Şamil Yüksel, AYBÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıddık Çalık ve AYBÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Akif Fidan’ın öğrencilerin gerçekleştirmiş olduğu sempozyum hakkındaki görüş, öneri ve değerlendirmelerini belirtmesiyle sona ermiştir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.