Sağlık Bilimleri Fakültemizin Koordinasyonunda Uluslararası Kongre Başladı

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi, Adli Bilimciler Derneği , Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı ve Keçiören Belediyesi işbirliğinde Etlik Milli İrade Binamızda üç gün boyunca devam edecek olan Uluslararası 5.Adli Hemşirelik 4.Adli Sosyal Hizmet 3.Adli Gerontoloji Kongresi başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ebru Erek Kazan, İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İhsan Tomanbay, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Yurdagül Erdem ve Rektörümüz Sn. Prof. Dr. İbrahim Aydınlı gerçekleştirildi.

Gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sn. İbrahim Aydınlı: “Artık günümüz bilim anlayışı çok değişti. Sadece tıp, hukuk, mühendislik bilim dalları kendi başına yetmiyor. Bu bilim alanları her ne kadar kendi içerisinde gelişmiş olsa da ekonomik, kültürel, sosyal,  adli olarak insan oğlunun karşılaştığı bir çok problemi hiç bir bilim dalı kendi başına çözemiyor. Son dönemde Türkiye’de çok hızlı bir şekilde artan suç tiplerinin çıkması bilim dallarının tek başına yeterli olamadığını gösteriyor. Bu anlamda baktığımızda artık multidisipliner alan dünyada gün geçtikçe daha da öne çıkıyor. Programı incelediğimde aslında konunun sağlık ananını sosyolojiyle, psikolojiyle hem de hukuk ile ne kadar iç içe olduğunu gördüm. Bizler bilim insanları olarak bu tür kongreleri, panelleri sadece kendi içimizde değilde işin sosyolojik, psikolojik, dini, kültürel, demokratik, ekonomik yönüyle hep birlikte incelememiz gerekli ki asıl sorunu görebilelim.” dedi.

Rektörümüz konuşmasını sona erdirirken tüm katılımcılara ve dinleyicilere tekrardan hoş geldiniz diyerek kongrenin güzel sonuçlara vesile olmasını diledi.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı – Adli Bilimciler Derneği Başkanı Sn. Prof. Dr. İ. Hamit Hancı “Ölüme Felsefi Bakışlar” konulu açılış konferansı gerçekleştirdi.

Açılış konferansının devamında Sn. Rektörümüz katılımcılara katılım belgesi ve plaket takdim etti. Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından birinci gününde beş panelin gerçekleştirileceği programın birinci oturumuna geçildi.

Programın birinci oturumu Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sn. Sevinç Polat’ın başkanlığında gerçekleşti. Oturumda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği Anabilim Dalından Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu: “Dijital Etik”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalından Prof. Dr. Gürol Cantürk: “Yaşlı İstismarı”, Moskova Devlet Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Elena Gülsün: “Rusya’da Adli Tıp ve Adli Bilimler” konu başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

İkinci oturumu Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fatma Arpacı’nın başkanlığında gerçekleşti.  SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu: “Kadına Yönelik Şiddet”, Sağlıkta Şiddete Son Derneği Başkanı Av. Ahmet Şağban: “Sağlıkta Şiddete Son”, Samsun Barosundan Av. Mustafa Toprak: “Kadına Yönelik Şiddetin Hukuki Boyutu” konu başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Oturumun akabinde öğle yemeği arası verildi.

Verilen aranın devamında Prof. Dr. Hamit Hancı’nın moderötörlüğünde, Prof. Dr. Ali Çayköylü’nün jüri başkanlığında Adli Bilimler Yarışması gerçekleştirildi. Jüri üyeleri Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Prof. Dr. Sevinç Polat, Doç. Dr. Sevil Şahin, Doç. Dr. Ayşe Gürol, Öğr. Gör. Dr. Emrah Emiral, Av. M. Remzi Toprak ve Av. Alp Aslan tarafından yapılan değerlendirme sonucunda İrem Betül Yıldırım birinci, Serap Kurtar ikinci ve Ceyda Kaya üçüncü oldu. İlk üçe girmeyi başaran yarışmacılara Prof. Dr. Hamit Hancı derece belgelerini ve hediyelerini takdim etti.

Yarışmanın devamında Ankara Büyükşehir Belediyesi “Ankara İtfaiyesi K9 Birimi Görev Köpekleri Gösterisi” gerçekleştirildi.

Gösterinin ardından gerçekleştirilen özel oturumda Ankara Vali Yardımcısı Sn. Dr. Ayhan Özkan “Sağlıksız Kentleşme ve Şehir Afetlerinde Yerel Yönetimlerin Rolü” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda çarpık kentleşmenin tanımını yapan Sn. Ayhan “Nüfusun kırsaldan kentlere doğru yönelmesiyle, plansız, denetimsiz, gelişi güzel, altyapısız, gayri nizami oluşumlar olarak ifade edebiliriz.” dedi.

Sn. Ayhan: “Mülki idari amirlerinin 2000’nin üzerinde görevi var. Dağdaki domuz popülasyonunun dengelenmesinden tutun dağdaki diğer domuz popülasyonunun (teröristlerin) sayısını düşürmesine kadar mülki idarenin görevidir. Köy okullarının karantina edilmesi, kentlerde trafik düzeninin sağlanması, imar dengesizlikleri, depreme ilişkin önlemler alınması, öğretmen atamaları, memurların disiplin cezası, üniversitede çalışan sivil memurların yargılanma hukuku çerçevesinde karar alınması gibi nice görevleri vardır. 160 tane komisyona da başkanlık yapıyorlar ve bunun 3 tanesi de afetle ilgilidir. Dolayısıyla bu süreci yönetmek yöneticilikle falan olunacak bir şey değil, yöneticilikten ziyade bir anlayış gerekiyor. Hangi konumda olursak olalım dört vasfımız vardır. Bunlar teorisyenlik yöneticiliği, pratisyenlik yöneticiliği, yönder yöneticilik ve dördüncü kavramsa lider yöneticiliğidir.” dedi. Sn. Ayhan yöneticilik vasıflarına örnekler vererek açıklamalarda bulundu.

Üçüncü Adli Hemşirelik Oturumu Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Fevzi Polat’ın başkanlığında gerçekleşti. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fatma Güdücü: “Çocukluk Çağı Aşıları ve Önemi”, Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayşe Gürol: “Çocukların Cinsel Eğitiminde Dijital Medyanın Rolü”, Eluybeyd-Suriye’den Dr. Emjed: “Ailelerin Aşı Kabul-Red Durumları ve Etkileyen Faktörler” konu başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Dördüncü Adli Sosyal Hizmet / Adli Gerontoloji Oturumu Hacettepe Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Yasemin Özkan’ın başkanlığında gerçekleşti. Rusya Federasyonundan  (Tataristan) Öğr. Üyesi Dr. Aliya Sharafullina: “Semavi Dinlerin Bakış Açısından Engelli Birey”, Azerbaycan Bakü’den Dr. Dadash Mutallimov: “Yaşlı Hastalarda Manevi Destek”, Rusya Federasyonundan (Dağıstan) Öğr. Üyesi Dr. Abdulali Aliev: “Türk Toplumunda Halk Hekimliği / Sağaltma Ocakları ile İnanışlarının İncelenmesi” konu başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Konferans salonundaki kısmı sona eren program Keçiören Belediyesi katkıları ile gerçekleştirilen gezi ve gala yemeğinin ardından sona erdi.

Toplamda 18 oturum şeklinde gerçekleştirilecek olan kongre cumartesi gününe kadar devam edecek.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.