AYBÜ’de “Engelsiz Yarınlar Öğrenci Paneli” Düzenlendi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi “Engelsiz Yarınlar” adlı öğrenci paneli düzenledi…

Dünya Şampiyonu, Avrupa Şampiyonu Milli Engelli Sporcuların katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı engellerin zihinlerde olduğunu vurguladı.

EN BÜYÜK ENGEL ZİHİNLERDE

İnsanların önyargıları nedeniyle engelli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydınlı, “Benim nazarımda bütün insanlık engellidir. Çünkü insanlık önyargı ile maluldür. Bu maluliyet bizleri hakikate kör, gerçeklere sağır duruma sokmuştur. Sözünü ettiğim engeller somut, uzuvlarda ortaya çıkmış teşhisi kolay engeller değildir, bizim engelimiz zihinlerimizdedir.” dedi.

İLETİŞİM ENGELİNİ AŞMALIYIZ

“Doğuştan ya da sonradan uzuv eksikliği veya kaybı nedeni ile engelli hâle gelmiş bir insanla karşılaşıp iletişime geçtiğimizde aramızda kendiliğinden bir seviye farkı icat ediyoruz” diyen Rektör Aydınlı, “Uzuv eksikliği ile malul bir engelli ile karşılaştığımızda aslında vuku bulan, iki engellinin birbiri ile münasebetidir. Sadece onun engeli somut, bizimki soyuttur, bütün fark bundan ibarettir.
Engellilerin engellerini kaldırmak için uğraş verirken kendimizin de engelli olduğunu unutmayıp bu engelleri de kaldırmaya çalışalım.” diye konuştu…

ENGEL YOK, SEVGİ VAR

Panelde konuşan Türkiye bedensel engelliler Spor Federasyonu Sağlık Kurulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Anaforoğlu Külünkoğlu, ise amaçlarının birbirini sevgiyle kucaklayan nesillerin yetişmesi olduğunu vurguladı: “Engel Yok, Sevgi Var.” dedi…

AYBÜ ÖĞRENCİLERİ UMUDU OLMAYANLARA UMUT OLACAK

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Panel Yürütme Grubu Öğrenci Temsilcisi Beyza Gül Aşkın ise “Engelsiz Yarınlar” panelinin çıkış noktasını anlattı… TSK Karagücü Engelli TS Basketbol Takımı ve Milli Takım oyuncusu Selim Demirdağ’ın “Umudum vardı ama ne yapacağımı bilmiyordum” sözünden yola çıktıklarını ifade eden Aşkın, “Kendim ve ekibim adına bu yolda umudu olmayanlara umut olmak, ne yapacağını bilmeyenlere bilgi ve tecrübelerimle yol açmak için uğraşacağıma söz veriyorum. Bizlere sadece uzuvlarımızdan var olmadığımızı gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.” diye konuştu.

ENGELLİ SPORCULARDAN GENÇLERE ÇAĞRI

Tsk Karagücü Engelli Spor Klubü Antrenörü Taner Ertay, aynı zamanda dünya şampiyonluğu bulunan Paralimpik Masa Tenisi Ve Milli Takım Oyuncusu Abdullah Öztürk, Dünya İkinciliği kazanan Futbol Milli Takım Oyuncusu Barış Telli ve TSK Karagücü Engelli TS Basketbol Takımı ve Milli Takım oyuncusu Selim Demirdağ da panelde konuşmacı olarak yer aldı…

Milli Sporcular, umutlarını yitirdikleri anda yardımlarına sporun koştuğunu vurguladı, Türkiye’deki genç engelli sayısının yüksekliğine dikkat çekip, bu gençlerin sporla tanışması gerektiğini söylediler.
Türkiye Bedensel Engelli Spor Federasyonu’nun 21 branşı olduğunu vurgulayan katılımcılar, “Her engelli için bir branş var” dediler…

YÜKSEKÖĞRETİMDE 47 BİN 751 ENGELLİ ÖĞRENCİ

Panelde, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Müyesser Aras da yükseköğretimdeki engelli öğrencilere ilişkin verileri paylaştı…

Toplamda 47 Bin 751 engelli öğrencinin bulunduğunu ifade eden Aras, 36 Bin 106 öğrenci ile Anadolu Üniversitesi’nin bu kategoride ilk sırada geldiğini söyledi… Aras, Atatürk Üniversitesi’nde 4 Bin 760, İstanbul Üniversitesi’nde ise Bin 670 engelli öğrencinin eğitim gördüğünü ifade etti.

ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU AÇIKÖĞRETİMDE

Öğrenim türüne göre engelli öğrencilere ilişkin verileri de aktaran Prof. Dr. Müyesser Aras, 47 Bin 751 engelli öğrencinin 42 Bin 67’sinin açıköğretimde, 5 Bin 169’unun örgün öğretimde, 515’inin ise uzaktan öğretimde olduğunu belirtti.

36 ENGELLİ ÖĞRENCİ DOKTORA YAPIYOR
Bu öğrencilerin öğrenim düzeyine göre sıralaması ise 25 Bin 136 öğrenci ile önlisans, 22 Bin 289 öğrenci ile lisans, 290 öğrenci ile yüksek lisans olarak oluştu… Aras, engelli öğrencilerden doktora yapanların sayısının ise 36 olduğunu kaydetti.

MERHAMET ODAKLI DEĞİL HAK ODAKLI EĞİTİM
Toplumdaki engelli bireylerin yükseköğretimdeki temsil oranının düşük olduğunun altını çizen Prof. Dr. Müyesser Aras, engelli öğrencilerin yükseköğretim sürecine entegrasyonunun sağlanabilmesi için, ortaöğretimde yeterli eğitimin verilmesi ve yükseköğretime giriş sınavlarında engel gruplarına göre gerekli ihtiyaçların karşılanması gerektiğini belirtti.

Aras ayrıca, farklı programların farklı engel gruplarına göre uyarlanmış olması, yükseköğretimde kurumların erişilebilirliğinin sağlanması, mesleki yeterlikler için gerekli olan çekirdek eğitim programının kazandırılmış olması ve engellilerin tüm eğitim öğretim süreçlerinde merhamet odaklı değil hak odaklı yaklaşım sağlanması gerektiğini söyledi…

ENGELLİ ÖĞRENCİLERDEN AYBÜ’YE TAM NOT

Panelde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde okuyan engelli öğrenciler de üniversitelerini değerlendirdi. Engelli rampalarından, özel hazırlanmış yürüme yollarına, tabela ve kat planlarında Braille alfabesi kullanılmasından her katta bir engelli tuvaleti olmasına kadar kendileri için her türlü imkanın düşünüldüğünü belirten engelli öğrenciler kampüslerine tam not verdi ve “engelsiz kampüs” olarak ilan etti.

Panelin ardından konuşmacılara plaketleri verildi…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.