AYBÜ’de “Dünya Siyasetinde Afrika” Paneli Düzenlendi

AYBÜ’de “Dünya Siyasetinde Afrika” Paneli Düzenlendi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Milli İrade Binası Menekşe Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin’in yaptığı “Dünya Siyasetinde Afrika” paneline dünyanın farklı ülkelerinden gelen konuşmacılar ve katılımcılar iştirak etti. Panelde, Ndilekile Mandela, Dr. Liaqat Alli Azam, Prof. Dr. Enver Arpa ve Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde ilk konuşmayı yapan AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, dünyanın 100 ülkesinden öğrencinin Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi çatısı altında eğitimini sürdürdüğünü belirtti. Aydınlı, ayrıca AYBÜ’nün Sudan ve Somali başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinden gelen öğrenciyi bünyesinde barındırdığına vurgu yaptı.

Aydınlı, “Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana kurulan ilişkiyi asla unutmuyoruz. 1990 yılından sonra başlayan Afrika – Türkiye arasındaki ilişki 2000’li yıllardan sonra daha da gelişti. Başta eğitim olmak üzere ticari ilişkilerimiz öncesine göre iyi durumda. Afrika bana hep dünyanın kalbi gibi sıcak bir coğrafyayı anımsatmakta. Dünya barışının sağlanması için Afrika’nın sıcak kalması gerekiyor. Dinlerimiz farklı, dillerimiz farklı olabilir ama duygularımız aynı.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Afrika ve Türkiye Arasında Çok Güçlü Bir Bağ Var”

Panel Moderatörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ise konuşmasında, Türkiye ile Afrika arasındaki güçlü bağa dikkat çekti. Bilgin “Afrika ve Türkiye arasında çok güçlü bir bağ var ve bu bağın kökleri eskiye dayanıyor. Türkiye, her zaman Afrika ile olan ilişkilerini sıcak tuttu ve bu ilişkileri daha da geliştirmek için üstüne düşenin fazlasını yapıyor. Türkiye, sadece ekonomik olarak değil, diğer alanlarda da söz konusu ilişkileri canlı tutuyor.” dedi.

Mandela’nın Mirası

Panelin en dikkat çeken katılımcısı ise Ndilekile Mandela’ydı. Güney Afrikalı Anti Apartheid (Ayrımcılık Karşıtı) aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi devlet başkanı olan Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba’nın son torunu olan Ndilekile Mandela, konuşmasında büyükbabası Nelson Mandela’yı anlattı.

Ndilekile Mandela konuşmasında “Mandela bir siyasetçiden çok daha fazlasıydı. Büyükbabamın yani Mandela’nın mirası çok katmanlı bir yapıya sahip. Bu miras, kuşkusuz hem ülke siyaseti, hem dünya siyaseti, hem de barışı korumak üzerinedir. Bu miras incelendiğinde özellikle aile kavramına vurgu yapıldığı görülüyor. Çünkü liderlik dediğimiz şey önce ailede başlıyor. Söz konusu liderlik ise kuşkusuz diyalog ile gelişiyor. Öyle ki Afrika kendi demokrasisini aslında konuşarak yani diyalog kurarak kazandı. Mandela’nın öncelik verdiği şey de diyalog ve değişimdi. Bu öncelik, Mandela’yı dünyanın en önemli liderlerinden birisi yaptı.” dedi.

 “Eğitim Dünyayı Değiştirmek İçin Kullanabileceğiniz En Güçlü Silahtır”

Panelin devamında Afrika’da bir İslam Aktivisti olan Dr. Liaqat Alli Azam da, İslam, eğitim, Afrika, Türkiye ve güç konularına değindi. Azam “Mandela vakfı, özgürlük huzur ve barış için çalışıyor. Vakfımızın vizyonu ve temel felsefesi eğitimdir. Öyle ki dinimiz de okumaya büyük önem vermiştir. Nitekim, Kuran’ın ilk emri “oku” olmuştur. Bu nedenle Afrika halklarının kurtuluşu için yegane çıkış yolu eğitimdir. Mandela’nın da dediği gibi eğitim dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır. Eğitim konusunda Türkiye, Afrika ile geçmiş yıllarda birçok işbirliği yaptı. Bunun yanında, Türkiye ile yaptığımız yeni işbirlikleri sayesinde de ülkemizde eğitimi daha iyi bir mertebeye yükselteceğiz. Kuşkusuz söz konusu işbirliklerinin en önemli özelliği İslami değerler taşımasından geçmektedir. İki coğrafyayı kardeş kılan ve bu işbirliğini de etkin kılan en önemli değerlerden birisi budur.” dedi.

Afrika araştırmaları, Tefsir, Kuran İlimleri ve Selefi hareketler alanında çalışmaları bulunun Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Arpa ise, eğitimin ve eğitim sayesinde ulaşılacak özgürlüğün ve refahın önemine vurgu yaptı. Arpa konuşmasını “Türkiye’nin Afrika ile ilişkileri aslen 1998 yılında başladı ve 2000’li yıllardan sonra ise ilişkiler çok daha fazla gelişti. Düzenlenen Afrika zirveleri ile Türkiye birçok Afrika ülkesinde büyükelçilik açtı. Birçok devlet kurumumuz Afrika’ya eğitim, sağlık, gıda yardımı gibi birçok konuda destek verdi. Bunun yanında Türk sivil toplum örgütleri de Afrika’da aktif rol aldı. Biz Türkiye olarak her daim Afrika’nın yanında olduk ve yanında olmaya devam edeceğiz. Şuna inanıyorum ki, önümüzdeki 100 yıl içinde Afrika yükselen bir ülke olacak.” diyerek sonlandırdı.

Panel birlikte fotoğraf çekiminden sonra sona erdi.

1 2 3 4 5 6 7

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.