AYBÜ, Mesleki Yeterlilik Çalıştayına Katıldı

AYBÜ, Mesleki Yeterlilik Çalıştayına Katıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu işbirliğinde, kamu ve özel kurum yöneticilerinin, üniversite rektörlerinin, sendika yöneticilerinin ve farklı alanlarda çalışan katılımcıların iştirakiyle gerçekleştirilen “3. Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik Çalıştayı”nda milyonlarca insanı ilgilendiren mesleki yeterlilik konusu ele alındı.

Çalıştaya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardımcısı Ayşe Kardaş Ergezen, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve davetliler iştirak etti.

“Mesleki Yeterlilik Belgeleri Arttıkça İş Kazaları Azalacak”

Çalıştayda konuşma yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, mesleki yeterlilik belgesinin önemini belirterek, “İmalat sektöründe belgeli çalışanların belgesiz çalışanlara oranla yüzde 25 daha az iş kazasına uğradığını tespit ettik. Bu belgeler çoğaldıkça iş kazalarımız daha da azalacak.” dedi. Bakan Selçuk ayrıca, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) meslek standartlarının oluşturulması ve nitelikli istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalarıyla iş hayatına önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Nitelikli iş gücü konusunun hem vatandaşların refahı ve geleceğini hem de ülke ekonomisini doğrudan ilgilendirdiğini dile getiren Selçuk, şunları kaydetti:

“Mesleki Yeterlilik Kurumumuz, bu konuda çok önemli görev ve sorumluluklara sahip. Kurumumuz bugüne kadar, 841 ulusal meslek standardını ve 485 ulusal yeterliliği yürürlüğe koymuş durumda. Ayrıca, 833 meslekte ISO 17024 standartlarını yürürlüğe almış durumdayız. Diğer taraftan akredite sınav ve belgelendirme sistemiyle çalışma hayatına daha fazla sayıda nitelikli eleman kazandırmaya devam etmekteyiz. 19 sektör ve 311 meslekte yetkilendirdiğimiz 215 sınav ve belgelendirme kuruluşu, bugün 81 ilimizde görevlerini yürütüyor. Hali hazırda yıllık belgelendirme kapasitesinde 3,5 milyon kişiye ulaşmış durumdayız. Bugüne kadar 854 bine yakın mesleki yeterlilik belgesi verdik. 2023 hedefimiz ise, 1 milyon kişiye mesleki yeterlilik belgesi kazandırmak. Başlatacağımız yeni uygulamalardan biri de mesleki yeterlilik eğitimini çift dilde verebilmek. Belgeler çoğaldıkça iş kazaları daha da azalacak.” Selçuk, konuşmasının devamında, 2015 yılında “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” meslek gruplarında, mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirildiğini de dile getirdi.

“Gelecekte Kodlama ve Yazılım Mühendisliği En Gözde Meslekler Olacak”

Geleceğin meslekleri hakkında da açıklama yapan Selçuk, şunları söyledi:

“Verilere göre dünyada 21 milyon profesyonel yazılımcı var. Ülkemizde de 170 bin civarında profesyonel yazılımcı var. Dünyadaki geliştiricilerin binde 1’e yakını Türkiye’den çıkmaktadır. Biz istiyoruz ki bu oranı arttırabilelim. Yapay zeka, robotlar, artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler de büyük ilerlemelerin yaşandığı alanların başında gelmektedir. Otomotiv sektöründe de hemen her firma 2020’de en az bir sürücüsüz modelini pazara sunacağını ilan etmiş durumdadır. Artık iyiden iyiye akıllı fabrikalardan bahsediyoruz. Otomasyon ve

robotlaşma sürecini yakalayarak iş gücümüzü buna güncellemek ve adapte etmek durumundayız.”

Ayrıca, MYK ve İŞKUR iş birliğiyle son dört yılda 39 bin kişiye bilişim sektöründe mesleki eğitim kursları verildiğine dikkati çeken Selçuk, 33 bin kişinin de bu alanda işbaşı eğitim programlarına alındığını vurguladı.

Öncelikli Sektörlerde Belgelendirme Sürdürüyor

Bakan Selçuk’tan sonra konuşan MYK Başkanı Adem Ceylan ise “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sınıftaki mesleklerin yanında “az tehlikeli” sınıftaki mesleklerde de ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetlerinin yürütüldüğünü anlattı. Nitelikli iş gücünün oluşturulması için eğitim ve istihdam arasında güçlü bir bağın kurulması gerektiğine dikkati çeken Ceylan, İş kazalarının asgariye indirilmesi, üretimde kalite ve verimliliğin sağlanması hedeflenerek enerji, metal, otomotiv, makine, tekstil, inşaat ve madencilik sektörlerinde oluşturulan meslek standardı ve yeterliliklere dayalı belgelendirmenin yanında Türkiye açısından stratejik öneme sahip, bilişim, yapay zeka, robotik ve sivil havacılık sektörleri ile endüstri 4.0 kapsamında yer alan mesleklerde de sınav ve belgelendirmeye ilişkin çalışmalar başlatıldığını belirtti. Ceylan ayrıca, 11. Kalkınma Planında ve Kurum hedefleri arasında yer alan; otomotiv, kimya, ilaç, raylı sistemler, tekstil gibi öncelikli sektörlerde de sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin sürdürüleceğine dair açıklamalarda bulundu.

Bakanlık ve MYK bünyesinde sürdürülen çalıştay 12 Aralık’ta sona erecek.

1 2 3 4

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.