Diplomasi Simülasyonu, AYBÜ’nün Markası Olma Yolunda

Diplomasi Simülasyonu, AYBÜ’nün Markası Olma Yolunda

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde öğrencilerin organize ettiği ve uygulamacıların da öğrencilerden oluştuğu “Diplomasi Simülasyonu”nun bu yıl üçüncüsü gerçekleştirildi.

Birincisi Mayıs 2018’de, ikincisi ise Aralık 2018’de yapılan diplomasi simülasyonu bu yıl, üniversitenin farklı bölümlerinde öğrenim gören geniş bir uygulamacı ve katılımcı kitlesine ev sahipliği yaptı. AYBÜ Esenboğa Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen simülasyon, önemli bir hazırlık aşamasından sonra hayata geçirildi.

Diplomasi Simülasyonu

Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ülkeler zirvesinin bir prototipi olma özelliğini taşıyan “Diplomasi Simülasyonu”nda, dünyadaki farklı ülkeler küresel boyuttaki bir konu ya da problem vesilesiyle bir araya gelmektedir. Söz konusu toplantıda her ülkeyi 7 kişi (öğrenci) temsil etmektedir. Bu öğrenciler temsil ettikleri ülkenin Devlet Başkanı, Dışişleri Bakanı, Enerji Bakanı, Savunma Bakanı, Hukuk Müşaviri, Özel Kalem Müdürü ve Basın Sözcüsü pozisyonlarında görev almaktadır. Simülasyonda, her ülkenin temsilcileri belirlenen küresel konu üzerinde birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunabilmekte, tartışabilmekte, çözüm üretebilmekte, gizli anlaşmalar yapabilmekte, başka ülkeyi elemine etmeye çalışabilmekte hatta bir ülkeyi düşman ilan edebilmektedir.

“Model of United Nations (MUN)” isimli oyundan esinlenerek baştan sona kurgulanan bir öğrenci oyunu olan diplomasi simülasyonunun ilki “Suriye Meselesi” ikincisi ise “Enerji Meselesi: Doğu Akdeniz ve Kıbrıs” üzerine olmuştur. Bu yıl ise simülasyonun konusu “Küresel Savaş: Doğu Akdeniz ve Suriye Çıkmazı” olarak belirlenmiştir.

“Küresel Savaş: Doğu Akdeniz ve Suriye Çıkmazı”

“Küresel Savaş: Doğu Akdeniz ve Suriye Çıkmazı” konulu diplomasi simülasyonunda, Türkiye, ABD, Rusya, Fransa, İran, İsrail ve Birleşik Krallık olmak üzere yedi ülke yer aldı. Simülasyonu gerçekleştirmeden önce yedi ülkenin heyetleri, 15 gün boyunca onlarca toplantı ve görüşme düzenledi. Yoğun ön görüşmelerin ardından ülkeler, 12 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Yerleşkesi’nde bir araya geldi. Zirvede, 1 zirve salonu, 7 ülke ofisi, 2 medya ofisi, 1 basın toplantısı salonu ve 4 toplantı salonu ülke temsilcileri için tahsis edildi. Öğrenciler tarafından oluşturulan yedişer kişilik heyetler, zirvede Doğu Akdeniz ve Suriye konusunu 3 oturumda müzakere etti.

Diplomasi simülasyonunda, açılış konuşmasını AYBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi Diplomasi Simülasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akkuş yaptı. Akkuş konuşmasında, projenin ulusal düzeyde yapılması için gerekli çalışmaların başladığını söyledi. Akkuş “Şimdiye kadar AYBÜ’de 3 kez, Kütahya’da ve Konya’da ise 1’er kez projenin pilot uygulamaları yapıldı. Üçüncüsü yapılan diplomasi simülasyonu artık iyiden iyiye üniversite sınırlarını aştı. Öyle ki son simülasyona çeşitli üniversitelerden birçok gözlemci katıldı ve gözlemciler simülasyonun başka üniversitelerde de uygulanması noktasında bizlerden bilgi aldı. Çünkü bu simülasyon muhteviyat açısından çok farklı bir yapıdadır. Simülasyon sayesinde üniversite öğrencileri, genç beyinler küresel meselelerde artık dinleyen rolünden sıyrılıp söz söyleyen ve fikir üreten bir pozisyona geçmiştir.” dedi.

Yoğun Diplomasi Trafiği

Açılış konuşmalarının ardından ülkelerin heyetleri kendilerine tahsis edilen ofislere geçerek son istişarelerini yaptı. Üç oturumdan oluşan zirvenin ilk oturumunda Dışişleri Bakanları söz aldı. Oldukça hararetli geçen konuşmaların ardından heyetler kendileri için tahsis edilen ofislere geçti. Ardından zirve bünyesinde dizayn edilen 4 adet toplantı salonunda heyetler arası görüşmeler, 4’lü zirveler ve 5’li görüşmeler şeklinde gerçekleştirildi.

Yapılan toplantılarda ülkeler birbirleriyle anlaşmaya ve sorunu çözmeye çalışırken bir yandan da basın toplantısı için dizayn edilen salonda ülkelerin basın sözcüleri ya da Devlet Başkanları açıklamalarda bulundu. Al-Nazeera Haber Ajansı ve The UNDependent Haber Ajansı şeklinde kurgulanan medya kuruluşları ise söz konusu açıklamaları kendi internet sitelerinden haber olarak yayınladı.

Heyetler toplantılarını ve açıklamalarını yaptıktan sonra ikinci oturuma geçildi. Enerji Bakanlarının konuşma yaptığı ve ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların ve çıkar çatışmalarının daha da görünür hale geldiği ikinci oturumda, taraf devletler konunun enerji boyutuna dair açıklamalar yaptı. Bunun yanında, yapılması planlanan enerji paylaşımından kurulacak boru hatlarına, parsellerden arama izninin verilmesinden münhasır ekonomik bölge tartışmalarına kadar birçok konu ele alındı. Müzakerelerden sonra ülkeler arası anlaşma metinleri hazırlandı ve devlet başkanları tarafından imzalar atıldı. Devlet başkanlarının konuşma yapacağı son oturuma geçmeye dakikalar kala dengeler değişti. Ülkeler arasında yapılan gizli anlaşmalar ortaya çıktı ve kurulan tüm ittifaklar yeniden şekillenmeye başladı.

Bu sayede bir kriz yönetimi ve diplomasi trafiğini tecrübe eden katılımcılar son derece heyecanlı ve özverili bir şekilde rollerini temsil etti. İlk iki oturuma göre daha tartışmalı ve uzun süren devlet başkanları oturumunda salondan alkış sesleri yükseldi. Ülkelerini son derece gerçekçi biçimde temsil eden devlet başkanları gerçek bir uluslararası zirvedeymiş gibi birbirlerine yanıtlar verdi. Tüm tartışmaların ve rekabet ortamının ardından oturumlar sona erdi. Son olarak tüm katılımcılar, aile fotoğrafı çektirdi.

Resim 1 Diplomasi Simülasyonu Zirve Salonu Resim 2 Diplomasi Simülasyonu Zirve Salonu Resim 3 Türkiye Cumhuriyeti Heyeti Ofisinden Resim 4 ABD Başkanı Zirve Salonuna İlerleyen Koridorda Yürürken Resim 5 Toplantı Salonu 1 Resim 6 Toplantı Salonu 2 Resim 7 ABD Sözcüsü Basın Toplantısı Salonunda Açıklama Yaparken Resim 8 Diplomasi Simülasyonu Aile Fotoğrafı

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.