AYBÜ’de “Fuat Sezgin ve Bilim Mirasımız” Paneli Gerçekleştirildi

AYBÜ’de “Fuat Sezgin ve Bilim Mirasımız” Paneli Gerçekleştirildi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde “Fuat Sezgin” paneli düzenlendi…

AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı’nın, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan’ın, Doç. Dr. Mehmet Aysoy’un, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya’nın, akademisyenlerin ve öğrencilerin katıldığı panelin açılış konuşmasını Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Okumuş yaptı. Dekan Okumuş konuşmasında, bilim tarihinde İslam medeniyetinin rolüne ve Müslüman Türk alimlerinin bilim tarihinde ve medeniyetlerin oluşmasında ortaya koyduğu katkılar noktasında Fuat Sezgin’in çabalarına ve ürettiği kıymetli eserlere vurgu yaptı. Okumuş, “Yaptığı çalışmalarla ‘Tarihi Değiştiren Profesör’ unvanını hak eden Fuat Sezgin, hayatını tarihin batılı bakış açısıyla ele alınması yanılgısını düzeltmek için adamış ve bu şiarla çıktığı yolda verdiği emeklerle ve eserlerle tarihe adını yazdırmıştır. Sezgin, yazdığı 1.300 cilt eser ile birlikte İstanbul’da ve Frankfurt’ta kurduğu İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ile ardında ilim dünyasına hazine değerinde bir miras bırakmıştır.” dedi.

Esenboğa Külliyesi’nde gerçekleştirilen panelde, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya da selamlama konuşması yaptı.

Selamlama konuşmasının ardından Panel Yöneticisi AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, panelistleri konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet etti. Panelin ilk konuşmasını “Bilimsel Mirasımız ve Gelecek Tahayyülümüz” adlı konuşmasıyla Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 11. Kalkınma Planı’nda (2019-2023) yer alan önemli noktalara vurgu yaparak konuşmasına başlayan Rektör Aslan,  “Devletimiz, kamu kurumlarına, üniversitelerimize, akademisyenlerimize, öğrencilerimize ve konunun muhatabı olan her kişiye 5 ana eksen ve 7 odak sektör çerçevesinde çalışmamız, eğitim almamız ve kendimizi geliştirmemiz gerektiğini söylüyor. Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye için bilimi, teknolojiyi ve milli üretimi esas almalıyız.” dedi. Aslan, salonda bulunan genç katılımcılara “Milli ve evrensel olarak yetişen, geleceği başkaları tarafından şekillendirilmeyen, yenilikçi ve yüksek teknoloji ürünleri üreten, tasarım ve Ar-Ge’yi bir hayat tarzı haline getirmiş ve dünyanın aranan elemanlarından olan lider gençler olmayı amaç edinmelisiniz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Panelin diğer konuşmacısı olan Doç. Dr. Mehmet Aysoy ise “Bilim Tarihi Nazariyeleri ve Fuat Sezgin” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Aysoy, Türkiye’nin en kıymetli bilim insanlarından birisi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilim tarihi çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu çalışmalara ve bu çalışmaların İslam medeniyeti açısından ne denli önem arz ettiğine vurgu yaptı.

Rektör Aydınlı yönetimindeki panelin son kısmında katılımcılarla soru cevap kısmına geçildi. Hem panel yöneticisi Aydınlı hem de diğer panelistler öğrencilerin sorularını yanıtladı. Panel, AYBÜ Rektörü Aydınlı’nın panelistlere plaket takdim etmesinden sonra sona erdi.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.