AYBÜ Rektörü Aydınlı, Yabancı Uyruklu Öğrencilerle Bir Araya Geldi

AYBÜ Rektörü Aydınlı, Yabancı Uyruklu Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, 15 Temmuz Şehitler Binası’nda gerçekleştirilen kahvaltı programında AYBÜ’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerle bir araya geldi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLMER) tarafından organize edilen kahvaltıya, Güney Kore, Moritanya, Moldova, İran, Somali, Amerika Birleşik Devletleri, Kamerun gibi 41 farklı ülkeye mensup 122 öğrenci katıldı. Rektör Aydınlı’nın haricinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Salih Mollahaliloğlu, DİLMER Müdür Vekili Öğr. Gör. Bünyamin Oğuz, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin ÖZTÜRK ve DİLMER bünyesinde bulunan akademisyenler de kahvaltıda öğrencilere eşlik etti.

Kahvaltı münasebetiyle öğrencilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren rektör Aydınlı, “Üniversitemizde, 109 farklı ülkeden gelen 2.353 yabancı uyruklu öğrenci öğrenimine devam ediyor. Bugün bu kahvaltı organizasyonunda ise dünyanın farklı ülkelerinden gelen 122 öğrenci ile bir aradayız. Bir bakıma birleşmiş milletler kahvaltısı yapıyoruz. Bu durum, Sayın Cumhurbaşkanımızın “dünya 5’ten büyüktür” sözünün bir tezahürü niteliğini taşımaktadır. Aslında sizler bizlere bizi öğrettiniz. Yani sizler Türkiye’nin büyüklüğünü, Türkçenin dünya dili olabilecek nitelikte bir dil olduğunu bizler sizlerden öğrendik.” dedi.

“Yabancı Uyruklu Öğrencilerimiz Bizim Kültür Elçimiz”

Türkçe’nin salt bir dil olmadığını, bir kültürün, bir medeniyetin, şu anki İslam dünyasını bir araya getirebilecek bir değer olduğunu dile getiren Aydınlı, “Bu denli önem arz eden bir dilin yabancı uyruklu öğrencilerimiz tarafından da iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Halihazırda eğitim dili Türkçe olan fakültelerimizde öğrenim gören misafir öğrencilerimiz, öncelikle Türkçe dilini öğrendikten sonra eğitimlerine başlıyorlar. Bu noktada bir sorun bulunmamaktadır. Bu öğrencilerimiz bizim kültür elçilerimiz, onlar bizim kardeşlerimiz, onlar ülkelerine dönseler dahi bizimle olan irtibatlarını devam ettireceklerdir. Fakat yabancı dilde eğitim veren fakültelerimizdeki yabancı uyruklu öğrencilerin de en azından C1 düzeyinde Türkçe öğrenmiş olduklarını ispatlayan bir belge almaları gerekmektedir. Bu öğrencilerin bu belgeyi almadan mezun olmamaları elzemdir. Dolayısı ile biz bu noktada bir öncülük yapmak ve konuyu YÖK’e taşımak istiyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Türkçe 17. Yüzyılda Dünyanın En Prestijli Diliydi”

Kahvaltı programında konuşan AYBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise, Türkçenin kelime haznesi itibariyle büyük bir zenginliği bünyesinde barındırdığına ve her milletten her dilden kelime almış bir dil olduğuna vurgu yaptı. Arıcan “Siz kıymetli öğrencilerin Türkçe öğrenmesi ve Türkçe öğrenme çabasını ısrarla sürdürmesi takdire şayan bir şeydir. Türkçe gibi kadim ve zengin bir dili öğrenmeniz hem sizin için hem de bizim için büyük önem arz ediyor. Ancak dil öğrenirken ana dilinize de sahip çıkmanız gerekmektedir. Daha ötesi ana dilimizi iyi bilmeden başka bir dili öğrenmemiz de mümkün olmamaktadır. Ülkenizi, kültürünüzü ve değerlerinizi korumak için kendi dilinize sahip çıkın, kendi ülkelerinizin dillerine sahip çıkın, çünkü kendi dilinizi korumak sizin göreviniz.” dedi.

Konuşmaların ardından, Rektör Aydınlı’ya, AYBÜ’de geçen dönem Türkçe hazırlık eğitimini tamamlayan ve halihazırda Yönetim ve Organizasyon bölümünde doktora eğitimine devam eden Fas uyruklu öğrenci Mustafa Sidi Muhammed tarafından AYBÜ Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLMER) adına tablo takdim edildi.

Kahvaltı organizasyonu birlikte fotoğraf çekiminden sonra sona erdi.

1 2 3 4 5 6 7 8

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.