AYBÜ’de “Geçmişten Günümüze İslam Şehirciliğinin Tezahürleri II. Öğrenci Sempozyumu” Başladı
AYBÜ’de “Geçmişten Günümüze İslam Şehirciliğinin Tezahürleri II. Öğrenci Sempozyumu” Başladı
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından “Geçmişten Günümüze İslam Şehirciliğinin Tezahürleri (Siyasi, Sosyal, Kültürel, Ekonomik, Askeri, Dini, Sanat ve Mimari Boyutlarıyla) II. Öğrenci Sempozyumu” bugün (11 Mart 2020) saat 10.00’da başladı.
AYBÜ Esenboğa Külliyesi A Blok Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyum, Millet Camii İmam Hatibi Abdurrahman Ayaz’ın okuduğu Kur’an tilaveti ile başladı. Sempozyuma AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, AYBÜ Rektör Yardımcısı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Okumuş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmalarını ise AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, AYBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rahman Ademi ve AYBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Erkoçoğlu yaptı.
AYBÜ Rektörü Aydınlı konuşmasında, “Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü olarak göreve geldiğim ilk günden itibaren şahsım, yönetimdeki çalışma arkadaşlarım, üniversitemizin akademik ve idari personelleri ve öğrencilerimiz ile üniversitemizi güçlendirmek için birçok çalışma yaptık ve projeler ürettik. Bu çalışmaları yaparken sadece üniversitemizin sınırları içerisinde kalmayıp, Ankara ve sonrasında Türkiye için de projeler üretmeye gayret ettik. Bu noktada “Kuzey Ankara Şehir Platformu”, bu projelerin en önemlilerinden birisini oluşturuyor. Üniversitemizin de içerisinde bulunduğu Kuzey Ankara Bölgesinin kurgulanması ve değerlerimize bağlı kalarak henüz yolun başındayken çok iyi bir şekilde yapılandırılması için Kuzey Ankara Bölgesindeki Belediyelerin Başkanları ile üniversitemizde toplantı yaptık. Toplantıda ise bu sempozyumda olduğu gibi, “İslam düşüncesinden ortaya çıkan ruhu mimariye nasıl yansıtmalıyız? Bu nasıl bir şehir olmalı? İnsanlar nasıl bir mimari yapı içerisinde ya da nasıl bir şehircilik anlayışı içerisinde yaşamalı? İnsanlar hangi mimari yapıda daha çok mutlu olabilir?” sorularını dile getirdik. AYBÜ’nün öncülüğünde ve Kuzey Akara Belediyelerinin ortaklığında yapılması planlanan ve tarihi/kültürel değerlerin esas alındığı projenin önce Ankara’ya sonra Türkiye’ye sonra da dünyaya gösterilecek örnek bir proje olması için çaba harcıyoruz. Halihazırda, Özbekistan ve Bosna Hersek mimari anlayış ve uygulama açısından bunu başarmış durumdadır. Özellikle Özbekistan’da, evlerden ticarethanelere, camilerden medreselere kadar her şey bir bütünün parçasını oluşturmuş, bir ahenk içerisinde tasarlanmış. Bu minvalde öncelikle biz bizatihi tarihi değerlerimize, tarihi yapılarımıza ve tarihi mimarimize sahip çıkmalı ve bunlara saygı duymalıyız. Biz sahip çıkıp, saygı duymazsak başka milletlerin de bize saygı duymasını bekleyemeyiz ve onların kapitalist anlayışla inşa ettirdiği mimari yapıların tahakkümü altında kalırız. Çünkü coğrafyanızdan çıkmayan coğrafyanıza konumlandıramadığınız hiçbir şey sizin değildir. Sizin olabilmesi için sizin ruhunuzdan sizin düşüncenizden ortaya çıkan bir yapının inşa edilmesi gerekmektedir. Son olarak şunu vurgulamak istiyorum; Yeni nesle İslam’ı, İslam Medeniyetini anlatabilmemiz için somut mimarinin ayakta tutulması gerekmektedir.” dedi.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Erkoçoğlu ise yaptığı açılış konuşmasında “İslam şehirlerini çok yönlü olarak ele almak, tartışmak ve izah etmek, özgün bakış açılarını paylaşmak ve bu alana katkı sunmak amacıyla yapılan ve bu yıl 2.si düzenlenen sempozyuma farklı üniversitelerden 45, kendi üniversitemizden ise 32 öğrenci olmak üzere 77 öğrencinin hazırladığı 39 bildirinin sunumu gerçekleştirilecek. Bu noktada bu sempozyumun gerçekleşmesini sağlayan değerli katılımcılara, sempozyumda görev alan akademisyen ve öğrencilerimize, destek veren hocalara ve dış paydaşlara, akademik ve idari birimlerimize, Dekanımız ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sait Okumuş’a, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Aydınlı’ya ve sempozyuma teşrif eden siz değerli misafirlerimize teşekkür ederim” diyerek konuşmasını tamamladı.
AYBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rahman Ademi ise, soykırım ve şehir üzerine kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Ademi, özellikle Balkanlarda daha yoğun hissedilen bir durum olan soykırım/şehir kırımı ifadesine vurgu yaptı ve Balkanlarda Osmanlı şehirlerinin %90’ının yok edildiğini ifade etti.
Sempozyum, 11 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilecek 4 oturum ve 12 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek 4 oturum olmak üzere toplamda 8 oturumdan oluşacak ve 2 gün boyunca devam edecek. Farklı ülkelerden bilim insanlarının konuşma yapacağı sempozyumda, İslam Şehirciliğini siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, askeri, dini, sanat ve mimari boyutlarıyla ele alan 39 bilimsel çalışmanın sunumu gerçekleştirilecek. Sempozyum, 12 Mart Perşembe günü saat 17.00’da Esenboğa Külliyesi Milli İrade A Salonunda Prof. Dr. Hacı Mustafa Eravcı, Prof. Dr. Mustafa Özkan, Doç. Dr. Hasan Işık ve Dr. Öğr. Üyesi Fatih Özkan tarafından gerçekleştirilecek değerlendirme oturumundan sonra sona erecek.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.