1. Uluslararası Kadın Kongresi Sona Erdi

Üniversitemiz ve Florida International University işbirliğinde, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Altındağ Belediyesi katkılarıyla Ankara Bilkent Otel ve Kongre Merkezi’nde “Sınırların Ötesinde: Kadınların Güçlenmesi için Stratejiler” ana temasında 1. Uluslararası Kadın Kongresi gerçekleştirildi.
Kongrenin ilk gününde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, E-Campus University Rektörü Prof. Dr. Enzo Siviero, üniversite temsilcileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, ülkemizdeki konsolosluk temsilcilerinin ülkelerindeki kadın çalışmalarını temsilen gelen katılımcılarla kongrenin planlanacağı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.
Kongrenin ikinci gününde Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Duman, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Metin Doğan, E-Campus University Rektörü Sayın Prof. Dr. Enzo Siviero, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya açılış konuşmaları gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarında, 1. Uluslararası Kadın Kongresi hakkında bilgi veren Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Duman, kadın perspektifinde; göç, hukuk, din, sağlık, bilim, doğa, iş yaşamı, eğitim, ekonomi, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, politika, edebiyat, engellilik, medya, sosyal hizmet gibi alanlarda bildiriler sunulacağını belirterek, ulusal ve uluslararası alanda kadınların güçlenmesi için stratejiler geliştirileceğini ifade etti.
Kongre’nin açılış toplantısında söz alan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sayın Metin Doğan, kongrede kadınlarla ilgili çalışmaların, sorunların, çözüm önerilerinin uluslararası bir platformda üretileceğinden duyduğu memnuniyeti bildirdi. Sayın Rektörümüz, Demokratik ve Müslüman bir ülke olan Türkiye’nin, pek çok alandaki başarısını kadınlarına borçlu olduğuna belirterek, “Kurtuluş Savaşı’nda sırtında top mermileri taşıyarak ülkesini kurtaran kadınlar, 15 Temmuz’da tankların önünde durarak  vatanını ve demokrasisini savunduğunu; bu ülkenin her alandaki inşasına kadın eli değdiğini” dikkat çekti. Sayın Rektörümüz kongreye teşrif eden ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kongre’nin açılış toplantısında söz alan T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ise, her alanda sağlanmaya çalışılan fırsat eşitliğinin önemli hedeflerinden birinin  şiddetin son bulduğu bir toplum hayatı olduğunu belirterek, Kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye uzunca bir dönemdir yoğun bir mücadele verdiğini, ister kadına yönelik olsun ister çocuğa veya yaşlıya yönelik olsun her türlü şiddetin son bulması için toplumun tümünü kuşatan çalışmaların büyük bir önem arz ettiğini ifade ederek ilk kez gerçekleştirilen 1. Uluslararası Kadın Kongresi’nin ve pek çok sosyal politika konusunun kadın ekseninde ele alınmasının, kadın politikalarında ortak bir bakışa ulaşılması açısından umut verdiğine söyledi.
Kongrenin onur konuğu olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine karşı kadınların büyük mücadele verdiğini belirterek, “Ülkemde kadınların gücünü soracak olursanız, onlar tankların karşısında durarak, bir vatan kurtaracak dirayettedir” dedi. Tarih boyunca kadını ezen ekonomik ve sosyal şartların bugün daha da ağırlaşmış durumda bulunduğunu belirten Sayın Emine Erdoğan, 21. yüzyılda cinsiyeti de aşan temel insaniyet sorunları yaşandığına işaret ederek; “Ne yazık ki yerküreden kan damlıyor. Savaşlar, sosyal adaletsizlikler, tüm dünyayı saran şiddet kültürü, çevremizi kuşatıyor. Sevgisizlik, tüm alanları istila ediyor. Milyonlarca insanın yerinden, yurdundan edildiği, 600 binden fazla kişinin öldüğü bir savaş karşısında tüm dünya sessiz kalabiliyor. Yerkürenin topyekün bir dirilişe ihtiyacı var. Bu kongrenin, bu temel meselelere ilaç olacak yeni bakış açıları getirmesini umut  ediyorum. Gerek kadın sorunlarıyla ilgili, gerekse insanlığı ilgilendiren temel meselelerde, yeni bir dil kurmaya vesile olmasını diliyorum” diye konuştu. Sayın Emine Erdoğan, kadınların, ekonomik, politik, akademik, tüm alanlarda varlık göstermesinin, adaletin gereği olduğunu belirterek Kadın ve erkeğin, birbirini bütünleyen iki cins olduğunu vurgulayarak, “Kadın ve erkek arasında bir hiyerarşiden değil, iş birliğinden söz edebiliriz. Yaratıcımız, kadına ve erkeğe  farklı kabiliyetler vererek, onları birbirinin velisi kılmıştır. İşte bizler, bu prensibi hayata taşımalıyız. Ne yazık ki bazı geleneksel anlayışlar, kadınları toplumsal hayattan uzak tutmuştur. Oysa kadın ve erkek, potansiyellerine göre ve adilce, hak ettikleri yeri aldığı ölçüde refah toplumu inşa edilebilir. Unutmayalım, kadın ve erkek, bir kuşun kanadı gibidir. Biri olmazsa kuş uçamaz” ifadesini kullandı. Sayın Emine Erdoğan, devletin 14 yıldır kadının konumunu yükseltme gayreti içinde bulunduğunu vurgulayarak, “Elbette yerleşik algıları yıkmak, tabularla mücadele etmek kolay değil. Fakat inanıyorum ki özellikle son 10 yılda katettiğimiz mesafe, gelecek adına da umut vericidir” dedi.
Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Fatih Uşan, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Prof. Dr. F. Vehbi Çelebi, öğretim üyelerimiz, Milletvekillerimizden Sayın Öznur Çalık, Sayın Fatma Benli ve Sayın Ravza Kavakçı, BM Kadın Birimi Ülke Program Direktörü Fulya Vekiloğlu, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Güdül Belediye Başkanı Havva Yıldırım, KAGEM Başkanı Hicret Toprak, Yüksek Öğretim Kurumu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Tufan Koçak,  çeşitli ülkelerden gelen katılımcılar ile çok sayıda davetlinin katıldığı 1. Uluslararası Kadın Kongresi’nde 20 panel, 138 serbest bildiri, 15 poster ve 2 workshop sunumu gerçekleştirildi.
Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın konuşmasının tamamını
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın konuşmasının tamamını
Kongre’nin sonucu için detaylı bilgiyi http://www.internationalwomencongress.org/tr/ alabilirsiniz.

uluslararasıkadinkon1 uluslararasıkadinkon2 uluslararasıkadinkon3 uluslararasıkadinkon4 uluslararasıkadinkon5 uluslararasıkadinkon6 uluslararasıkadinkon7 uluslararasıkadinkon8 uluslararasıkadinkon9 uluslararasıkadinkon10 uluslararasıkadinkon11 uluslararasıkadinkon12 uluslararasıkadinkon13 uluslararasıkadinkon14 uluslararasıkadinkon15 uluslararasıkadinkon16 uluslararasıkadinkon17 uluslararasıkadinkon18 uluslararasıkadinkon19 uluslararasıkadinkon20 uluslararasıkadinkon21 uluslararasıkadinkon22 uluslararasıkadinkon23 uluslararasıkadinkon24 uluslararasıkadinkon25 uluslararasıkadinkon26 uluslararasıkadinkon27 uluslararasıkadinkon28 uluslararasıkadinkon29 uluslararasıkadinkon30 uluslararasıkadinkon31 uluslararasıkadinkon32 uluslararasıkadinkon33 uluslararasıkadinkon34 uluslararasıkadinkon35 uluslararasıkadinkon36 uluslararasıkadinkon37 uluslararasıkadinkon38nda sırtında top

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz