AYBÜ’de “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” Konulu Panel Düzenlendi

AYBÜ’DE “MEHMET ÂKİF ERSOY VE İSTİKLÂL MARŞI” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yıldönümü dolayısıyla Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 12 Mart 2021 tarihinde “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” adlı panel gerçekleştirildi.

Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tüzer’in yönetiminde gerçekleştirilen çevrim içi panelde Prof. Dr. M. Kevser Baş, Prof. Dr. Ayşe Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Karataş tarafından sunumlar yapıldı. Etkinlikte Mehmet Âkif Ersoy’un biyografisi, düşünce dünyası, poetikası, eserlerinin anlam değerleri ve İstiklâl Marşı’nın önemi üzerinde duruldu.

“Âkif sanatını, toplum sorunlarını dile getirmede bir yöntem olarak kullandı”

Panelde söz alan Prof. Dr. M. Kevser Baş, “Safahat’ta Toplum Sorunlarını Dile Getirmede Bir Yöntem Olarak Türlerin İnşası” adlı sunumunda, Mehmet Âkif’in sanatını, toplum sorunlarını dile getirmede bir yöntem olarak kullandığına ilişkin tespitlerini dile getirirken Mehmet Âkif’in geleneğe eklemlenen yönlerini özgün tavrı ile birlikte ele aldı. Prof. Dr. Ayşe Demir, “Mehmet Âkif’in Şiir Coğrafyası” adlı sunumunda, eserlerinde çok geniş bir coğrafyaya yer veren şairin şiirlerindeki özel ve sembolik mekânların kullanımını değerlendirirken Âkif’in zihnindeki vatan coğrafyasının inşasında İslami dünya görüşünün, dönemin kimlik sorunlarının ve toprak kayıplarının etkisi üzerinde durdu. Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Karataş, “Mehmet Âkif’i Anlayamamak” adlı sunumunda Mehmet Âkif’in dinî ve millî iradenin yekvücut şekilde ortaya çıktığı ve yaşamıyla söylem ve eserlerinin tutarlı olduğu nadir şahsiyetlerden biri olduğunu vurgulayarak Âkif’in anlaşılmasında yaşam felsefesinin ve eserlerinin önemine dikkat çekti.

Katılımcılar da programa yorumlarıyla katkıda bulundu

Programın sonunda Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, bölüm öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Arslan, Prof. Dr. M. Mete Taşlıova ve Doç. Dr. Nihal Çalışkan, Mehmet Âkif’in ve eserlerinin anlam dünyasına ve etkinliğin içeriğine dair görüşlerini paylaştılar. Dijital ortamlardan canlı olarak yayınlanan programı takip eden katılımcılar da programa yorumlarıyla katkıda bulundu.

“Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” adlı çevrim içi panele aşağıda belirtilen bağlantı üzerinden ulaşılabilir: