AYBÜ; Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı İş Birliğinde Suriyeli Doktor, Ebe-Hemşire ve Teknisyenlere Türkçe Öğretecek

Sağlık Bakanlığı ile AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu arasında imzalanan Doğrudan Hibe Sözleşmesi çerçevesinde hayata geçirilen, kısa adı SIHHAT-2 olan “Türkiye’de Göçmen Sağlığı Hizmetlerinin Desteklenmesi (Supporting Migrant Health Services in Turkey) Projesi” kapsamında çalışan Suriyeli doktor, ebe-hemşire ve teknisyenlere yönelik olarak Türkçe eğitimi planlandı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2021 yılı Şubat ayında ilan edilen ve Türkiye’deki bütün üniversitelerin başvurusuna açık olan “Turkish Language Education for Syrian Healthcare Professionals Working in Refugee Health Centers” başlıklı proje çağrısı değerlendirme sonucunda AYBÜ diğer üniversiteleri geride bırakarak projeyi yürütmeye hak kazandı. Böylece 2017 yılından itibaren Üniversitemiz Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile dil öğretimi alanında birçok çalışma yürüten Dünya Sağlık Örgütü; Sıhhat–2 projesi kapsamında görev yapan 1600 Suriyeli sağlık çalışanının Türkçe eğitimini Üniversitemize tevdi etti.

Sağlık Bakanlığına bağlı Göçmen Sağlığı Merkezlerinde görev yapmakta olan Suriyeli doktor, ebe-hemşire ve teknisyenler, Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesinde belirtilen yeterliklere uygun olarak A1, A2, B1, B2 ve C1 seviyelerinde çevrim içi Türkçe öğrenecek.

Covid-19 salgınında etkin görev yapan ve toplum sağlığı için birçok fedakârlıkta bulunan Suriyeli sağlık çalışanlarının Türkiye’ye ve Türk sağlık sistemine uyumunu hedefleyen Türkçe eğitimi projesi, 29 ilde (Adana, Adıyaman, Ankara, Batman, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa) eş zamanlı olarak sağlık çalışanlarına yönelik olarak geliştirilmiş özel öğretim programlarıyla yürütülüyor.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası pek çok kurumla yapılan iş birlikleri doğrultusunda alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla on binlerce yabancıya Türkçe öğreten AYBÜ DİLMER, Sıhhat-2 projesi kapsamında çalışan Suriyeli sağlık çalışanlarına yönelik olarak özgün materyaller ve modern dil öğretim yöntemleri kullanarak Türkçe öğretim sürecini yürütecek.

ÜNİVERSİTEMİZ İLE DSÖ VE SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA DİL EĞİTİMİNE YÖNELİK 2017-2020 YILLARI ARASINDA TAMAMLANMIŞ PROJELER

1. Göçmen Sağlığı Merkezlerinde Çalışacak Hasta Yönlendirme Personeli için İstanbul, Ankara, Osmaniye ve Kilis illerinde eş zamanlı 1200 kişiye yönelik Türkçe ve Arapça sınavı hizmeti (30.12.2017)
  2. Göçmen Sağlığı Merkezlerinde Çalışacak Hasta Yönlendirme Personeli için İstanbul, Ankara, Osmaniye ve Kilis illerinde eş zamanlı 2500 kişiye yönelik Türkçe ve Arapça sınavı hizmeti (03.02.2018)
  3. Göçmen Sağlığı Merkezlerinde Çalışacak Hasta Yönlendirme Personeli için Arapça, Farsça, Fransızca, İngilizce ve Urduca dillerinde 50 kişiye yönelik sınav hizmeti (DSÖ-Yeryüzü Doktorları Derneği iş birliğinde – 26.02.2020)