Türkoloji Söyleşileri
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Salih YILMAZ ve Yard. Doç. Dr. Cengiz KARATAŞ ile Türkoloji Söyleşileri
Türkiye Yazarlar Birliği, Mehmet Âkif Divanı’nda her salı 18.30’da Türkoloji Söyleşileri yapılacaktır. Bu söyleşilere Türkoloji alanında uzman bilim adamları, siyasetçiler, elçiler, kültür ataşeleri, yazarlar, araştırmacılar konuşmacı olarak katılacaklardır. Her hafta Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları içerisinden bir konu bir konuk seçilerek ayrıntılı bir sunum yapılacaktır. Bu program Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Kulübü (TÜDAT) işbirliğiyle gerçekleştirilecektir.. 5 Mart 2013 tarihinde yapılacak ilk programda Doç. Dr. Salih YILMAZ ve Yard. Doç. Dr. Cengiz Karataş moderatörlüğünde Türkoloji’ye Bakış anlatıldıktan sonra ünlü Hakas sosyolog Timur B. Davletov tarafından Hakas Türkleri ve Kültürü sunum eşliğinde anlatılacaktır.
HAKAS TÜRKLERİ VE KÜLTÜRÜ
Tarihte Abakan yahut Yenisey Türkleri adını almış olan Hakaslar; günümüzde Rusya Federasyonu’na bağlı Hakas Özerk bölgesinde yaşamaktadırlar. Hakaslar; Kırgız ve Sağay adında iki önemli boydan teşekkül etmektedir. Çin kaynaklarında Heges denildiği için zaman içerisinde âlimler bunların yaşadıkları bölgeye Hakas adını vermişlerdir. Hakaslar; Sağay, Beltir, Kaç, Koybal, Kızıl, Şor, dolayısıyla Sarı Uygur, Kamasin, Çulim Türkleri karışımı ile oluşmuş bir topluluktur. Hakasya 18. yüzyılın başında Rusya tarafından işgal edilmiştir. 1930’da özerk bölge olarak kurulan Hakasya, 1991’de Rusya Federasyonu’nun kararıyla cumhuriyet statüsüne kavuşmuştur. Hakas dili Türk dilinin Uygur-Oğuz grubuna dâhildir. Uygur Türkçesine yakın bir dille konuşan Hakas Türkleri Hristiyan olmakla birlikte Şamanist inanış ve âdetletlerine devam etmektedirler. Hakaslar yüksek oranda Rus nüfusu arasında millî benliklerini dilleriyle korumayı başarabilmiş bir topluluk özelliği de göstermektedir. Güney Sibirya’da yaşayan en eski Türk topluluğu olan Hakaslar kendi ana dillerine dönmeye başlamışlardır.
Hakas Cumhuriyeti’nin başkenti Abakan’dır. Abakan şehrinde yaklaşık 180.000 kişi yaşar. Hakasya Cumhuriyeti’nin nüfusu 2013 yılı itibariyle yaklaşık 600.000’dir. Fakat Hakas nüfusu ise çoğunluğu Hakasya Cumhuriyeti’nde olmak üzere yaklaşık 75.000’dir. Dünyada yaklaşık 100.000 Hakas Türk’ü yaşamaktadır. Cumhuriyette yaşayanların % 79,4’ünü Ruslar teşkil etmektedir. Başkent Abakan 18. yüzyılda kurulmuştur. Hakasların tamamı 19. yüzyılda Rusların etkisiyle şeklen Hristiyan olmuşlardır. Ancak buna rağmen çoğunluk bugün Şaman inancına mensuptur. Hakas inanışlarına göre kâinat üç bölümden oluşmaktadır. Üstte Çagan, Çiri (Tanrı yeri), altta Ayna Çiri veya Erlik Çiri, ortada ise Künnig Çir bulunmaktadır. Hakaslar diğer Türk toplulukları gibi ortak benzerlikler göstermektedir. Hakas Türkleri örf, âdet, gelenek ve göreneklerini günümüze kadar muhafaza etmişlerdir.
TÜRKOLOJİ SÖYLEŞİLERİ TASLAK PROGRAMI
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi TÜDAT ve Türkiye Yazarlar Birliği ortak programı çerçevesinde her hafta Salı günleri 18.30’da yapılacak Türkoloji Söyleşileri’nin planı aşağıdaki gibi olacaktır. Türkoloji Söyleşileri adlı programımızın aşağıda verilen planına ek yapmak isteyenlerin görüşlerini memnuniyetle kabul edeceğimizi belirtmek isteriz.
- TÜRKOLOJİ NEDİR VE TÜRKOLOJİ ÇALIŞMALARINA BAKIŞ
Türkoloji veya Osmanlı Türkçesiyle Türkiyat, Türklük bilimiyle uğraşan bilim dalı demektir. Türklük bilimi olarak da bilinmektedir. Türkoloji konusunda ilk çalışmalara 1795’te “Ecole des Languages Orientales Vivantes” adıyla Paris’te başlanmıştır. Türkoloji alanındaki çalışmalar 8. yüzyılda başlamış, Orhun Abidelerinin bulunmasıyla cazibesini artırmıştır. Sırasıyla Moskova (1814), Paris (1814), Londra (1906) gibi şehirlerde Türkoloji merkezleri açılmıştır. Orhun Abidelerinin bulunmasından beri her geçen gün artarak devam eden Türklük araştırmaları Orta Asya’da yapılan/yapılacak arkeolojik çalışmalar neticesinde ve Türklükle ilgili diğer yazılı belgeler ışığında daha da aydınlanmaktadır.
Geçmişi, tarihin çok eski zamanlarına kadar uzanan Türkler geniş bir coğrafyaya yayılmış, çok değişik kültür çevreleri oluşturmuş, değişik inanç sistemleri benimsemiş, birçok devlet kurmuşlardır. Türkoloji hâlâ keşfedilmemiş bir kutup yıldızı olma özelliğini korumaktadır. Yeni araştırma konuları ve yeni bakış açılarıyla araştırmacılarını beklemektedir.
- TÜRK DÜNYASININ OLUŞUMU VE SOVYETLER BİRLİĞİ POLİTİKALARI
Bu bölümde geçmişten günümüze Türkoloji çalışmalarının tarihi seyri hakkında bilgi verilecektir. Türkoloji çalışmamalarındaki gelişmeler ve sıkıntılar üzerinde durulacaktır.
- ORTA ASYA VE ÇEVRESİNDEKİ TÜRK VARLIĞI
Azerbaycan Cumhuriyeti ve Azeri Türkleri
Kazakistan Cumhuriyeti ve Kazaklar
Kırgız Cumhuriyeti ve Kırgızlar
Özbekistan Cumhuriyeti ve Özbekler
Türkmenistan Cumhuriyeti ve Türkmenler
Doğu Türkistan- Sincan-Uygur Özerk Cumhuriyeti
Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti ve Karakalpaklar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- RUSYA VE ÇEVRESİNDEKİ TÜRK VARLIĞI
Altay Cumhuriyeti
Başkurdistan Cumhuriyeti
Hakas Cumhuriyeti
Saha (Yakut) Cumhuriyeti
Tataristan Cumhuriyeti
Tıva Cumhuriyeti
Çuvaşistan Özerk Cumhuriyeti
…
- KAFKASYA’DA TÜRK VARLIĞI VE AKRABA TOPLULUKLAR
Gürcistan
Karapapak-Terekemeler
Çerkezler
Çeçenler
Osetler
İnguşlar
Nogaylar
Kumuklar
Derbent Türkmenleri
Ahıska Türkleri
Adigeler
Ubıhlar
Abhazlar
Avarlar
Lezgiler
Tatlar
Karaçay-Balkarlar
…
- BALKANLARDA TÜRK VARLIĞI
Yunanistan (Batı Trakya vd.)
Bulgaristan
Arnavutluk
Kosova
Makedonya
Bosna Hersek
Sırbistan
Romanya
…
- AVRUPA’DA TÜRK VARLIĞI
Almanya
Fransa
İngiltere
Hollanda-Belçika
Avusturya
İngiltere
İskandinav Ülkeleri(Norveç-İsveç-Danimarka-Finlandiya)
…
H. YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA OLAN TÜRKLER
Afşarlar / Afshar
Baraba Tatarları / Baraba Tatar
Çalkandular / Chalkandu
Çulım Türkleri / Chulym Turk
Dolganlar (Dulgan) / Dolgan
Duhalar / Dukha
Fu-Yü Kırgızları / Fu-Yu Kirghiz
Hakaslar / Khakas
Halaçlar / Khalaj
Horasani / Khorasani
Hotanlar / Khotan
İli Salarları / Ili Salar
İli Uygurları (Tarançi) / Ili Uyghur (Taranchi)
Karagaslar (Tofalar) / Karagas (Tofa)
Karaylar / Karaim
Kırım Tatarları / Crimean Tatar
Kırımçaklar / Kyrymchak
Kumandı / Kumandin
Litvanya Tatarları / Lithuanian Tatar
Lopnor Uygurları / Lopnor Uyghur
Nogaylar / Noghay / Noghai
Pamir Kırgızları / Pamir Kirghiz
Polonya Tatarları / Polish Tatar
Salarlar (Salırlar) / Salar
Sarı Uygurlar / Yellow Uyghur
Sibirya Tatarları / Siberian Tatar
Soyotlar / Soyot
Songorlar / Sonqor
Şorlar / Shor
Telengitler / Telengit
Teleütler / Teleut
Truhmenler / Trukhmen
Tubalar / Tuba
Urumlar / Urum
Yurt Tatarları / Yurt Tatar
İ. MÜCADELE HÂLİNDEKİ TÜRKLER:
Kırım Tatarları
Ahıska Türkleri
Uygurlar
…
J. TÜRKOLOLOGLAR
Zeki Velidi Togan
Abdulkadir İnan
Ziya Gökalp
Mehmet Fuad Köprülü
Reşit Rahmeti Arat
Osman Nedim Tuna
Hasan Eren
Besim Atalay
Tahsin Banguoğlu
Hüseyin Namık Orkun
Ahmet Ağaoğlu
Ahmet Caferoğlu
Sadri Maksudi Arsal
Muharrem Ergin
Şinasi Tekin
Ligeti
W. Eberhard
Thomsen
R. Grousset
Gyula Nemeth
Ignác Kúnos
György Hazai
…
K. TÜRKOLOJİ ÇALIŞMALARI YAPAN VE TÜRKOLOJİYE DESTEK OLAN KURUM VE KURULUŞLAR/ PROJELER
TÜRKSOY
Yunus Emre Enstitüsü
TİKA
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı
Ekoavrasya Derneği
TEDA Projesi vd.
…
L. ORYANTALİZM VE TÜRKOLOJİ
Oryantalizm kelime anlamı olarak Şarkiyatçılık, Şarkiyat veya Doğu araştırmalarına verilen genel addır. Oryantalizm kavramına günümüzde Doğuya Batı gözüyle bakma anlamı yüklenmiştir. Oryantalizm kavramı Batı emperyalizminin bir unsuru olarak dikkati çekmektedir. Batı zihniyeti kültürel sömürgeciliğin önemini anlamış. Kendisinden olmayan “Öteki” toplumları kültürel olarak kendi nüfuzu altında tutmaya veya kendisine benzetmeye çalışmaktadır. Bu bölümde Oryantalizm konusunda yazılmış olan eserler üzerinde durulacak ve emperyalizm küreselleşme vb. kavramlarla konu genişletilerek ele alınacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.