Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Metin DOĞAN’ ın Dünya Kadınlar Günü Mesajı

8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması ve uluslararası düzeyde kabul görmesi 1970’li yıllara rastlasa da, bu tarihe kaynaklık eden olay 19. yüzyılın ortalarına denk gelmektedir. Ancak kadın haklarının yazılı kural olarak savunulmasını daha eskilere götürmek mümkündür. İslam Dininin Yüce Peygamberi, Hazreti Muhammed (S.A.S.) Veda Hutbesi’nde insanların birbirleri üzerinde olan haklarından ve özellikle de kadınların haklarından tarihi anlamda ilk kez resmi olarak bahsetmiştir. Böylece 1400 yıl önce kadın hakları ile ilgili ilk yazılı kuralları oluşturmuştur.

Yine 20. yüzyılın başında, ulu önder Atatürk, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, pek çok hakkı kanunlara dayandırarak verip, kadın hakları konusunda dünyanın pek çok gelişmiş ülkesine de ilham kaynağı olmuştur.

Bütün insanlık olarak, duygu dünyamız ve iç alemimize bir göz atacak olduğumuzda, kadınlarımızın, fiziksel olarak narin yaradılışlarının altında engin bir dayanıklılık, üretkenlik ve derinlik barındırdıklarını görmek hiç de zor olmayacaktır. Bu özelliklerinden dolayı kadınlar insanlığın kalbine, duygusuna ve estetiğine en derin anlamda katkılar sunmaktadır.

Son yıllarda ülkemizde ailenin ve sosyal yapının güçlendirilmesi, kadın ve erkek eşitsizliğinin giderilmesi, kadınların ve kız çocuklarının haklarının geliştirilmesi ve korunması konularında başarılı projeler yürütülmekte.

Üniversitemizde de kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik bilimsel ve sosyal faaliyetler hız kesmeden devam etmektedir. 16-18 Mayıs tarihileri arasında Florida Üniversitesi ortaklıyla Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenecek olan “1. Uluslararası Kadın Kongresi” nin yanı sıra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde Üniversitemiz Atatürkçü Düşünce Kulübü organizasyonunda Ankara Milletvekili Aylin NAZLIAKA’ nın katılacağı “Cumhuriyet ve Türk Kadını Konferansı” yapılacaktır. Ayrıca Hür Fikirler Kulübümüzün düzenlediği “Hukuk ve Kadın Paneli” ile Genç Felsefeciler Ekolü Kulübümüzün tertiplediği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Film Gösterimi” etkinlikleri de bu özel günde gerçekleşecektir.

Anne, eş ve kardeş gibi birçok rolü bünyesinde barındıran “Dünyayı sevgi ile dolduran” kadınlarımızın her geçen gün daha eğitimli, sorgulayan, üretime ve yönetime aktif bir şekilde katılan bireyler olmaları temennisiyle 8 MART Dünya Kadınlar Gününü kutlar, kadınların eşit, özgür, mağdur değil mağrur olduğu günler dilerim.

Prof. Dr. Metin DOĞAN

……..Rektör……..