Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü ile Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü tarafından organize edilen Prof. Dr. Zafer TOPRAK’ın sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı, Üniversitemiz Etlik Yerleşkesi’nde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatih Vehbi ÇELEBİ, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet KANKAL, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. Mustafa ERAVCI, akademik personel ve yoğun öğrenci katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Prof. Dr. Zafer TOPRAK, Birinci Dünya Savaşı’nın daha çok ekonomik yönü üzerinde durarak, İtilaf ve İttifak bloku ülkelerinin savaş öncesi ve savaş sonrasındaki iktisadi yapılarını görsel birtakım örneklerle desteklemiştir. TOPRAK, Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı’nın aslında birbirinden ayrı düşünülemeyeceği, aradaki boşluğun sadece bir silah bırakışma olduğunu ifade ederek, özellikle Birinci Dünya Savaşı’yla birlikte enflasyon gerçeğinin dünya ekonomik literatürüne girdiğine ve bu iki savaş arası dönemde enflasyonla en iyi mücadele eden ülkenin Türkiye olduğuna işaret etmiştir.

Almanya ve Fransa gibi savaşı kendi topraklarında kabul eden ülkelerde ciddi ekonomik çöküşlerin yaşandığının altını çizen TOPRAK, savaşın etkilerini taşıyan 1929 dünya ekonomik buhranının, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Avrupa ile birlikte tüm dünya ülkelerini ekonomik alanda zorladığını vurgulamıştır. 1918 yılı sonlarından itibaren Almanya’da %4 trilyon gibi bir enflasyondan bahseden TOPRAK, bu dönemde Türk ekonomisinde %400’lere varan enflasyonun görüldüğünü ve bu oranın için gelmiş geçmiş en yüksek oran olduğunu ifade etmiştir.

Osmanlı Devleti’nin ister istemez savaşın içerisine çekildiğine işaret eden TOPRAK, 1918 Paris Barış Konferansı ve bu Konferansta imzalanan antlaşmaların öneminin iyi idrak edilmesi gerektiğini dile getirmiştir. Almanya ile Versailles, Avusturya ile Saint-Germain, Bulgaristan ile Neuilly, Macaristan ile Trianon ve son olarak Osmanlı Devleti ile Sevr antlaşmaları imzalanarak, galip devletlerin dünyayı yeniden şekillendirmeye çalıştıklarını vurgulayan TOPRAK, özellikle Versailles Antlaşması’nın dünya ekonomik düzenini derinden etkilediğine ve Almanya’nın yeniden saldırgan bir tutum takınmasına sebep olduğuna vurgu yapmıştır.

Yaklaşık bir saat süren konferansın ardından, öğretim elemanları ve öğrencilerin yoğun sorularını cevaplayan TOPRAK’a Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatih Vehbi ÇELEBİ, konferans sonunda teşekkürlerini ve memnuniyetini bildirmiştir.

Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 1 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 2 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 3 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 4 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 5 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 6 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 7 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 8 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 9 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi 10 Prof. Dr. Zafer TOPRAK Sunumuyla Birinci Dünya Savaşı ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz