Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Evrim Sorgulanıyor Kongresi’ yurt içi ve yurt dışından katılımcılar ve YBÜ-Neocortex ve Marmara Genç Vizyon kulüplerinin katkılarıyla 7 Mayıs’ta Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilkent Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Gerek Yıldırım beyzıt Üniversitesi’nden gerekse ünivesite dışından yoğun katılımın olduğu kongrede bir gün boyunca evrim ve inanç konusunda ilginç konular ele alındı. Konferansı düzenlendiği mekanda 500’ü aşkın katılımcı takip ederken, internetten yapılan canlı yayının da 450 üzerinde kişinin aktif olarak takip ettiği gözlendi.

Evrime ve evrimin bilimsel boyutuna ilginin artması sonucu konuyu tüm bilimselliği ile ele almayı amaçlayan kongreye, yurt dışından ve ülkemizden bir çok araştırmac ve akademisyen konuşmalarıyla katkıda bulundular. Kongreye katılan konuşmacılar ve konuşma başlıkları şu şekilde oldu:
Doç. Dr. Sultan Tarlacı (İzmir, Türkiye)- Bilgi ve İnanç Tahterevallisinde Evrim
Assoc. Prof. Rana Dajani (Zarqa, Jordan)- Evrim Öyküleri… Nasıl sona eriyorlar? (Evolution Stories… How Do They End?)

Prof. Dr. Mustafa Öztürk (Adana, Türkiye)-Yaratılış ve Evrim Meselesinin Kur’an Tarafından Değerlendirilmesi

Doç. Dr. Sinan Canan (Ankara, Türkiye)- Evrim Nasıl Sorgulanır?

Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy (Ankara, Türkiye)-Tarihsel Bir Bilim Olarak Evrim

Prof. Paul Nelson (USA) – Hayvanların beden planları neden hala çöüzmlenemedi? (Why Is The Origin of Animal Body Plans Still Unsolved?)

Prof. Dr. Caner Taslaman (İstanbul, Türkiye)-Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?

3. Evrim Sorgulanıyor kongresinin misyonunu, ideolojik ve önyargıya dayalı çarpıtmalardan uzak bir biçimde tarafsızlığın yeniden tesis edilmesi olarak ifade eden Dr. Sinan Canan, bu sayede daha tarafsız bir bakış açısıyla evrim ve canlılık konusunun bilimsel olarak birleştirici bir çerçevede alınmasının sağlanmasını amaçladıklarını söyledi. Dogmatik ve tek yanlı inanç ve bilgi anlayışlarına dayanan argümanları çeşitlendirerek, farklı bilimsel tezlerin daha diyalektik bir biçimde tartışılabilmesini sağlamanın esa amaç olduğunu ifade eden Dr. Canan, özgür bir çalışma ortamında sorgulanmamış bir bilginin tam manasıyla gerçeklikle özdeşleştiremeyeceğini kaydetti. Evrim fikri ile evrimi açıklamaya çalışan Darwinizm gibi görüşler arasında önemli bir farkın bulunduğna dikkat çeken Dr. Canan, İslam dünyasının bir an önce bu kafa karıştırıcı tartışmanın yapay güneminden kurtulupi bilim ve teknoloji yönündeki eksikleri kapatmak üzere çalışmasının elzem olduğunun da altını çizdi.
Büyük ilgiyle karşılanan kongre sosyal medyada da en çok konuşulan konular arasına girdi. Katılımcıların farklı görüşlerine rağmen birbirleri ile gayet açık ve verimli bir iletişim ortamı yakalamaları dikkat çekerken, katılımcılar benzer organizsyonların daha fazla yapılması yönünde dileklerini ilettiler.

3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 1 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 2 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 3 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 4 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 5 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 6 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 7 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 8 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 9 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 10 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 11 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 12 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 13 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 14 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 15 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi 16 3. Evrim Sorgulanıyor Kongresi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi