Emperyalizm ve Ermeni Meselesi Sempozyumu Gerçekleştirildi

Katolik dünyanın ruhani lideri Papa Francesco’nun  açıklamalarının fitilini ateşlediği ve ardından Avrupa Parlamentosu (AP) sözde Ermeni Soykırımını tanıma kararıyla gündeme oturan  Ermeni meselesinin emperyalizm boyutu Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (ULİSA) ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından 18-19 Nisan 2015 tarihlerinde Rixos Grand Ankara Otel’de düzenlenen “Emperyalizm ve Ermeni Meselesi”  konulu Uluslararası Sempozyumda masaya yatırıldı.

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı BİLGİN’in koordinatörlüğünü yaptığı sempozyuma TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ESAM Genel Başkanı Recai KUTAN, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut TANAL, Rektörümüz Prof. Dr. Metin DOĞAN, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, konunun uzmanı çok sayıda yerli ve yabancı bilim insanı, bürokrat, diplomat ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

Diasporanın konuyu önemli bir sektör haline getirdiğinin altını çizen TBMM Başkanı Cemil Çiçek “Aldığım görevler boyunca bu konuyu yaklaşık 112 ülke bürokratlarıyla konuştum ve hala da devam ediyorum. Batı’nın gerçeği öğrenme diye bir niyeti yok, işin altında kendileri çıkacağı için araştırmazlar” . “Meslek odalarına bakıyorum ses çıkarmıyorlar, her konuda bildirge yayınlıyorlar ama bu konuda ses çıkarmıyorlar, neden acaba?” diye soran Çiçek, “Biz biliyoruz Türkiye’yi hep hedef haline getiriyorlar. Kendi içimizde de sıkıntılar var” şeklinde konuştu. Çiçek şöyle devam etti: “Biz Hükümet olarak üstümüze düşen ne sorumluluk varsa yaptık ve daha da yapacağız. Ermeni Diasporası bu konuyu bir sektör haline getirdi, Ermeniler üzerinde çok paralar dönüyor, yapılan filmler, yazılan kitaplar ve bu tür  şeylerde ciddi paralar dönüyor” değerlendirmesinde bulundu ve Ermeni meselesinin arkasında olanların 40 yıldır 50 yıldır uğraşılan terör meselesinin arkasında da bulunduğunu söyledi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da konunun sadece Türkiye ve Ermenistan arasındaki bir konu olmaktan çıktığını ve uluslararası bir boyut halini aldığını, daha konunun hangi platformda tartışılacağıyla ilgili bile henüz bir uzlaşmanın sağlanmadığını söyledi.

Batılıların ve Ermenilerin, geçmişte Ermenilerin yaşadıklarını mübalağa ederek konuya yaklaştıklarını ifade eden Sayın Rektörümüz, “Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlenmesiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik çeşitli problemler oluşturmaya çalışan, uluslararası anlamda rekabet konusunda Türkiye Cumhuriyeti’ni, kendisine engel olarak gören ülkeler de bu konuya balıklama atlamış ve bu konuyu köpürterek Türkiye’yi cezalandırma, uluslararası alanda elini kolunu bağlama, sosyal, kültürel, tarihi anlamda çeşitli engeller çıkarma konusunda bir argüman olarak kullanma yolunda büyük bir çaba sarf etmektedirler” görüşünü dile getirdi.

Prof. Dr. Metin DOĞAN, hadisenin, siyasi değil, bilimsel ve tarihi olarak tartışılması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de bu tezleri savunacak çok sayıda bilim adamı mevcuttur. Dünyada da mevcuttur. Önemli olan bunlara gereken desteğin verilmesi ve bu ortamların oluşturulması” ifadesini kullandı.

Sempozyumun açılışında konuşan ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, “Her 24 Nisan günü Ermeni Diasporası ve Amerika gibi diğer emperyalist ülkeler ‘Sözde Ermeni Soykırımı’nı gündeme getiriyorlar. Birtakım temelsiz ve mesnetsiz iddiaları gündeme getiriyorlar. Gayri insani ve gayri ahlaki her yola başvuruyorlar” . “Avrupa ve diğer ülkeler bu konuyu her sene parlamentolarında gündeme getiriyorlar. Hatta Fransa ve Güney Rum Meclisleri soykırımı reddeden meclis üyelerine ceza bile veriyorlar” diyen Kutan, şunları söyledi: “Osmanlı Devleti’nin 6 asır boyunca dünyaya hükmetmesi adalet ve eşitlikle yönetmesinden geliyor. Tarihimiz tertemizdir ve açıklanmayacak bir şey bulamazsınız. Taşnak ve Hınçak bu topraklarda kurulmamıştır. 1887 yılında İsviçre’de kurulmuştur. Ve bu tarihten itibaren Anadolu’da binlerce sivil insan öldürdüler. Bu ülkeler Ermenileri bir piyon gibi kullanıyor.”

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Refik Turan da , “Emperyalist ülkeler her sene bunu Türkiye’nin önüne bir sorun olarak atıyorlar ve Türkiye’yi zor durumda bırakmaya çalışıyorlar. Küresel güçler Ermenileri kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyorlar. Türkiye’ye saldırmaya çalışıyorlar. Şimdi de Vatikan aracılığıyla Ermenileri kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Sempozyuma katılım ve katkı sağlayan bilim insanları, genel olarak Ermeni Meselesinin Emperyal güçlerin Osmanlı Devleti’ni yıkmak ve ardından ganimet, toprak ve zenginlikleri ele geçirmek için kullandıkları aletlerden biri olduğu, Ermeni Meselesi , ve genel olarak Osmanlı Devleti’ ne ve bölgeye yönelik kavramların ( “tehcir”, “ölüm yürüyüşü”, “hasta adam”, şark sorunu” ) kısa ,orta ve uzun vadeli planlarının kodlarını taşıdığı gerçeğini belgelerle ve yaşadıkları gerçek hayat tecrübeleriyle ortaya koydular.

Emperyalizm ve Ermeni Meselesi Sempozyumu Sonuç Bildirgesi İçin Tıklayınız.