İslam’da Etik ve Ahlak Paneli Gerçekleşti

Üniversitemizi Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (ULİSA) ve Akademik Dayanışma Topluluğu tarafından düzenlenen “İslam’da Etik ve Ahlak” başlıklı panel 19.03.2015 Tarihinde Cinnah yerleşkesi 6. Kat Konferans salonunda Üniversitemiz Hukuk Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Fatih UŞAN, ULİSA Enstitü Müdürü Prof. Dr. M. Sıtkı BİLGİN ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr Mustafa ORÇAN  ile birlikte akademik personelimizin ve öğrencilerimizin katılımları ile gerçekleşti. Moderatörlüğünü YBU Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeki Salih ZENGİN’ in yaptığı panelde ilk olarak Doç. Dr. Musa Kazım ARICAN “Ahlak Felsefesi” üzerine kuramsal ve kavramsal değerlendirmelerini paylaştı. Ahlak kavramının günümüzde yeterince tartışılmadığını ve bunun önemli bir eksiklik olduğunu dile getiren Arıcan, Ahlak ve Etik kavramlarının birbirleriyle aynı anlamda kullanılan ancak ayrı anlamlara sahip kavramlar olduğunu dile getirdi. Ardından Prof. Dr. Ahmet YILDIRIM, İslam’da İş Ahlakı konusunda yaptığı sunum ile ahlaki konularda duyarlı davranmanın özellikle çalışma hayatında çok önemli olduğunu, İslam’da öğütlenen ahlak anlayışının dikkatlice ele alınmasının gerekliliğini dile getirdi. Yıldırım, İslam’da çalışmanın önemine vurgu yaptığı konuşmasında peygamberlerin dahi hepsinin bir meslek sahibi olduğunu ve hayatlarını çalışarak kazandıklarını belirtti. Son olarak sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Murat DEMİRKOL ise İslam Ahlak Felsefesi’nde Mutluluk konusu üzerine gerçekleştirdiği sunumunda adil, ölçülü, şecaat sahibi ve akla uygun davranış arasındaki dengeyi sağlayabilen erdemli insanların aynı zamanda mutlu da olabileceklerini dile getirdi. Panel, konuşmacıların ardından yapılan soru/cevap bölümü ile son buldu.