100. Yılında Çanakkale Savaşları Paneli Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Etlik Yerleşkesinde 18 Mart Çanakkale Zaferini anma amacıyla “100. Yılında Çanakkale Savaşları Paneli” yapıldı.
Panele Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Metin DOĞAN, Üniversitemiz Hukuk Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Fatih UŞAN, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet KANKAL, öğretim üyelerimiz ve birçok öğrenci katılırken; Prof. Dr. Mustafa ERAVCI, Prof. Dr. Vedat GÜRBÜZ, Doç. Dr. İbrahim TÜZER, Yrd. Doç. Dr. Sıddık ÇALIK ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar BAYTAL konuşmacı olarak yer aldı.
Panel Öncesi Yrd. Doç. Dr. Sıddık ÇALIK’ın arşivinden, fotoğraf ve belgelerinden oluşan serginin açılışını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. M. Fatih UŞAN yaptı. Serginin sunumundan sonra Panele geçildi.
Panelin açılış konuşmasında Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Fatih UŞAN, geçmişten geleceğe bir köprü oluşturma adına tarihimize sahip çıkacak nesiller oluşturmak için üzerimize düşenleri yapmamız gerektiğini belirtti. Ayrıca Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak buradan hareketle tarihimiz boyunca Şehit ve Gazi olmuş kişilere en büyük görevimizin onları bu önemli günlerin dışında da hatırlamamız ve onlar için birer Fatiha göndermemiz gerektiğini söyledi.
Panel moderatörü Prof. Dr. Mustafa ERAVCI Çanakkale Savaşları’nın önemine ilişkin bilgilendirici konuşma yaptıktan sonra sözü Anzaklar konusunda konuşma yapması için Prof. Dr. Vedat GÜRBÜZ’e bıraktı. Prof. Dr. Vedat GÜRBÜZ konuşmasında Çanakkale Savaşları’nın çok yönlü bir savaş olduğunu dünya tarihi bakımından o zamana kadar en büyük kara harekatı savaşı olduğunu, günümüz penceresinden bakıldığında da Vietnam Savaşı’ndan sonra Çanakkale Savaşları’nın İkinci Büyük Savaş olduğunu belirtti. Prof. Dr. Vedat GÜRBÜZ Avrupalı Devletlerin, İngiliz Kolonisindeki Uzak Doğu’dan ve Afrika’dan katılan milletlerin, Avusturya’da bulunan Yahudilerin bir araya gelerek oluşturdukları orduyla Çanakkale’de savaştıklarını ifade etti. Askerlerimizin merhameti ve iyilikleri karşısında düşman kuvvetlerinin askerlerimize karşı ön yargısının yıkıldığını söyledi. Savaş zamanında iki taraftan da eşit sayıda kayıp olduğunu belirten ERAVCI Çanakkale’de savaştan öte duyguların içinde bulunduğu çok yönlü bir zamanın geçtiğini söyledi.
Konuşmalarda söz alan Doç. Dr. İbrahim TÜZER “Bir Milli Bilinç Kazanımı Olarak Çanakkale Savaşı ve Edebiyatı” başlığı altında bilgiler verdi. Ülkemizde Edebiyat Tarihimizin, Çanakkale Savaşları’nı anlatan hikaye, roman ve tiyatro eserlerinin bir kağıdı doldurmadığını ve bunlar üzerine daha çok çalışmamız gerektiğini belirtti. Edebiyatımızda Çanakkale’yi anlatan belgeleri katılımcılarla paylaşması salonda duygusal anlar yaşattı.
Konuşmalarda söz alan Yrd. Doç. Dr. Sıddık ÇALIK “Çanakkale Savaşında Propaganda” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Çanakkale Savaşının yanında propaganda savaşlarının da çok şiddetli geçtiğini; gerek savaşan askerlerin, gerek savaşan ülkelerin dünya kamuoyunu propaganda savaşlarıyla derinden etkilediğini belirterek tarihi belgeleri bir bir katılımcılarla paylaştı.
Konuşmalarda söz alan Yrd. Doç. Dr. Yaşar BAYTAL “Çanakkale Savaşları’nın Kamuoyuna Yansıması” konusunda bilgiler verdi. BAYTAL, Çanakkale Savaşı’nın gerek savaşan ülkelerin kamuoyunda gerekse dünyanın kamuoyunda geniş yankı uyandırdığını Çanakkale’de askerlerin çektiği sıkıntıyı kamuoyunun da duygusal olarak çektiğini belirtti.
Program Panelin ardından Çiğdem Erdoğan ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Müzik Kulübünün seslendirdiği Çanakkale Savaşı Türküleriyle sona erdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.