Yeni Türkiye’nin İnşasında Tıbbiyelilerin Rolü
18 Mart Çanakkale Zaferini Anma ve 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlama münasebetiyle Üniversitemiz Tıp Fakültesi Yerleşkesi’nde “Yeni Türkiye’nin İnşasında Tıbbiyelilerin Rolü” temalı bir program düzenlenmiştir.
Programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sayın Metin DOĞAN, Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Sayın Halil İbrahim YAKUT, Tıp Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Selami AKKUŞ, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Murat AKÇAY, Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Orhan DENİZ, Doç. Dr. Abdullah Erdem CANDA, Üniversitemiz Öğretim Üyeleri, Araştırma Görevlileri ve öğrencileri katıldı.
Program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ndan ardından Çanakkale Zaferi ve Tıp Bayramı hakkında Tıp Fakültesi Sekreteri Ahmet Alparslan’ın bilgilendirici sunum ve kısa gösterimi ile başladı. Daha sonra Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Uğur Engin KOYUN tarafından yapılan konuşmada “İstanbul’da okullarının iki kulesi arasına Şanlı Bayrağımızı işgal güçlerinin tehditlerine, engellemelerine ve hatta kurşun sıkmalarına rağmen yılmadan ve geri adım atmadan asan Hikmet BORAN o günlerden bizlere büyük bir örnek teşkil ettiğini, bir tıbbiyelinin vatanı için, bayrağı için gözünü hiç kırpmadan canını dahi verebileceğini bundan 96 yıl evvel gördüğümüzü ve gerektiğinde günümüz tıbbiyelilerin de aynı davranışı sergileyeceğinden kimsenin endişe duymaması gerektiğini söyledi. Uğur Engin KOYUN doktorluğun bir meslekten öte yaşam biçimi olduğunu, tıbbiyelilerin fedakarlık, azim ve sabır içerisinde görevlerini icra ettiklerini, bugüne anlam katan Hikmet BORAN’ı bilmemiz gerektiği gibi, günümüzde olan şiddeti de bilmemiz gerektiğini, mesleğe atıldığımızda da bizleri nasıl bir ortamın beklediğini tüm yönleri yönleriyle bilmemiz gerektiğini, Savaş zamanı sedye ile hasta taşırken şu an helikopter ambulans ile hastalarımızı taşıyorsak bunu da bilmemizin bir zorunluluk olduğunu sözlerini ekledi. BORAN Yeni Türkiye’yi inşa ederken sahip olduğumuz milli değerleri bilmeli, değerli hocalarımızı örnek almalı ve bir hadiste de geçtiği gibi “ilim, Çin’de dahi olsa alınız” düsturu ile ilmi kucaklamamız gerektiğini ifade ederek Yeni Türkiye’nin bu şekilde inşa edilebileceği ve yarınlara umutla bakabileceğini kurgulayarak sözlerini tamamladı.
Konuşmalarda söz alan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Asistan Temsilcisi Ferit ALAYBEYOĞLU, Çanakkale’de özveri ile çalışan tıbbiyelilerimizin günümüzde de özveri ile çalıştıklarını, Yeni Türkiye’nin inşasında üst düzey görev bilinciyle hareket edeceklerini ifade etti.
Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Murat AKÇAY, Çanakkale Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşı’nda görülmeyen kahramanlar olan Tıbbiyelilerin hep fedakarlık yaptığını, günümüzde fedakarlıktan ödün vermeyerek çalışmalarını devam edeceklerini belirtti. Sağlık çalışanları yasal çalışmalar yapan Başbakanımız Prof. Dr. Sayın Ahmet DAVUTOĞLU ve Eşi Sayın Sare DAVUTOĞLU’na teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Tıp Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Selami AKKUŞ, 14 Mart 1919’da İstanbul’un İngilizler tarafından işgaline karşı protesto için Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin iki kulesi arasına Türk Bayrağı asan Hikmet BORAN ve arkadaşlarının bugünkü Tıp Bayramı’nın sebebini oluşturduğunu; Çanakkale’de gerek cephede gerekse cephe arkasında gecesini gündüzüne katan sağlıkçıların savaşın kazanılmasında büyük katkısı olduğunu belirtti.
Tıp Fakültemiz Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan DENİZ, Tıbbın tahtında İbn-i SİNA olduğunu sağında Galen solunda Hipokrat olduğunu ve bunların da Anadolu’dan çıktığını ifade ederek Yeni Türkiye’nin İnşasında da Anadolu’daki Tıbbiyelilerin büyük bir görevi olduğunu belirtti. Harbiyenin, savaşı; tıbbiyenin ise insanı ayakta tutmayı amaç ettiğini ifade etti. Tabiplerin her savaşta bulunduğunu ve Türkiye’nin geçmişinde olduğu gibi günümüzde de Rıza Nurların, İbrahim Ethemlerin, Yüzbaşı Tabip Ahmetlerin olduğunu vurguladı. Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, Türkiye’nin dününde, bugününde ve yarınında tabiplerin önemli görevleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Orhan DENİZ Çanakkale Zaferini ve Tıp Bayramını kutlayarak sözlerini noktaladı.
Program Doçentlik unvanını yeni alan hekimlere takdim töreninde sonra Üniversitemiz Türk Musikisi ve Devlet Konservatuvarı Bölümü öğrencilerinin Çanakkale Türkülerini seslendirmeleriyle sona erdi.
Programın ardından Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ortaklaşa düzenlediği resim sergisi gerçekleştirildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.